På hsb.se använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen - till exempel lokalt innehåll - ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används och genom att klicka på acceptera kan ditt regionala val sparas till nästa besök.         Om cookies

Våra webbplatser hsb.se och blogg.hsb.se innehåller cookies. En cookie  är en liten textfil, som webbplatsen som du besöker begär att spara på din dator. Cookies används normalt för att förbättra webbplatsen för användaren, till exempel för att kunna anpassa den efter användarens önskemål och val.

Så säger lagen

Enligt Lagen om elektronisk kommunikation ska alla som besöker en webbplats med kakor få information om:

  •     att webbplatsen innehåller cookies,
  •     vad cookies används till.


Besökaren ska också samtycka till att kakor används.

Cookies på hsb.se och blogg.hsb.se

Cookies på hsb.se och blogg.hsb.se används för att webbplatserna ska fungera så bra som möjligt för dig som besökare. Cookies gör så att vi kan anpassa webbplatserna efter de val som du gör på dem.

Det finns tre typer av cookies. Samtliga typer används på hsb.se och blogg.hsb.se:

  • Permanent cookie: Sparas på din dator under en bestämd tid. Denna cookie används till exempel för inställningar som du fyllt i på hsb.se, i syfte att förenkla ditt användande av webbplatsen.
  • Sessionscookie: Lagras tillfälligt i datorns minne under tiden du besöker en webbsida. Sessionscookies försvinner när du stänger din webbläsare.
  • Cookies för statistik. Dessa är till för vår statistik över hur många som besöker vår webbplats.

Att undvika cookies

Om du inte vill samtycka till cookies kan du ställa in din webbläsare så att du automatiskt nekar cookies, eller så att du informeras om att en webbsida innehåller cookies. Via  webbläsaren kan också tidigare lagrade cookies raderas. Se din webbläsares hjälpsidor för mer information.

Om du väljer att inte acceptera cookies, finns det vissa delar av hsb.se som du inte kommer att kunna använda.

Läs gärna mer om cookies på Post- och telestyrelsens webbplats.

Stäng

Kan Bio-blend prototypen fungera hos de boende?

23 mars 2017 Som ett av de första resultaten av forskning och testning i HSB Living Lab tar nu Bio-blendern nästa steg  i resan mot en hållbar framtid.

Bio-blendern är ett system som behandlar matavfall och kan installeras under en vanlig diskbänk. Syftet är att öka insamlingen av biologiskt avfall som kan användas till kompost eller biogasproduktion. Sensorer i systemet skickar information till ett webbsidan där användaren kan se hur mycket matavfall har sorterats och dessa miljöpåverkan. Projektet har två huvudmål, dels att undersöka möjliga fördelar av att har ett bio-gas anläggning integrerat i huset och dels att bättre förstår användarupplevelse av att har ett matkvarn i diskbänken för att sortera matavfallet. Projektet kommer att genomföra verkliga testning av prototypen, utvärdera olika användningscenarios för matavfallet och utveckla konceptförslag för gränssnittet.
Finansiär för projektet är Chalmers som tillsammans med samarbetspartners, studenter från RICE University i USA har utvecklat Bio-blend prototypen. Projektdeltagare är Shea Hagy, projektledare Chalmers och master students Alexander Björk och Xinyu Zheng.

Projektansvarig med kontaktuppgifter:
Isabel Ordoñez, PhD, Design for Sustainability, Department for Product and Production Development, Division Design & Human Factors CHALMERS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY
E-post: isabel.ordonez@chalmers.se 
Tele: +46 (31) 772 13 77 Mobile Phone: +46 (0)735- 721077
Web:  http://www.chalmers.se/ppd


Till nyhetslistan