Temadag i HSB Living Lab : Bygg hållbart med lera

24 april 2023 Den 5 maj bjuder HSB Living Lab in till en halvdag om hållbart byggande med lera. Flera av branschens ledande forskare, arkitekter och byggaktörer medverkar. Under dagen finns möjlighet att se produktion av fasadmoduler av lera och lyssna på flera intressanta föreläsningar.

Lera är ett av världens äldsta byggnadsmaterial. Men trots att människan har byggt bostäder av lera i tusentals år och att lera är cirkulärt så är det ett material som tappats bort i dagens moderna byggprocess.

-Lera är ett cirkulärt material och har många fördelar. Det har låg klimatpåverkan, är billigt att framställa och ger positiva hälsofördelar om man använder materialet på genomtänkta sätt. Det är dessutom helt återbrukbartoch genom att använda lokal jord slipper man dessutom långa transporter, säger Marwa Dabaieh, arkitekt och professor på Malmö Universitet och Aalborg University .

Det finns ett stort intresse kring lera som byggmaterial och det har stor potential att bli ett framtida hållbart byggmaterial. Men idag saknas det kunskaper och processer kring bygg-och tillverkningsteknik bland branschen.

För att inspirera och dela med sig av kunskap bjuder HSB Living Lab in till en halvdag om lera som hållbart byggmaterial. Det finns även möjlighet att följa den lerproduktion som pågår i huset just nu.

Välkommen till HSB Living Lab, Elektrovägen 4, den 5 maj klockan 08.00-12.30. Det går även att följa föreläsningarna digitalt.

08.30-09.30: Bygg hållbart med lera
Marwa Dabaieh berättar om det projekt som pågår i HSB Living Lab, där HSB och Peab tillverkar fasadelement av lera i syfte att utforska moderna processer för att bygga med lera. Marwa Dabaieh har över 20 års erfarenhet klimatneutral arkitektur och design och av jordbaserade byggmaterial och leder projektet kring fasadelement i lera.

09.30-10.30: Vad behövs för att använda avfallslera i Göteborg som råvara? 
ÁsgeirSigurjónssonfrån Earthlabberättar om projektet ReCirculate, som utforskar innovativa sätt att använda befintliga material, till exempel att använda "avfallslera" som råvara. Ásgeirkommer också bjuda på erfarenheter kring byggnation med lera vid förskolan Hoppet i Göteborg.

10.30-11.30: White Arkitekter om skala upp användningen av obränd lera som byggmaterial
Johan Jönsson från White Arkitekter berättar om sitt arbete med att skapa nationella standards för att etablera obränd lera som byggmaterial i större skala även i Sverige samt lerans potential att komplettera trästommar och ersätta mer energiintensiva material.

11.30-12.30 Visning och guidning av lerproduktion
Peab visar upp produktionen av lerprototyperna som pågår i HSB Living Lab. Själva produktionsprocessen är en av de utmaningar som man vill utforska närmare i HSB Living Lab. Här kommer Peab att bjuda på de erfarenheter de gjort i projektet så här långt.

Anmäl dig här!