HSB Living Lab – en av fyra som kan vinna Stora Inneklimatpriset

11 maj 2020 Priset delas ut till ett företag eller organisation inom inneklimat, energi och vvs, och som utvecklat en betydelsefull produkt, tjänst eller metodik med goda möjligheter till praktisk nytta. HSB Living Lab är nominerad i egenskap av arena för innovativa och breda tester inom området inneklimat.
HSB Living Lab kan vinna Stora Inneklimatpriset

Stora Inneklimatpriset syftar till att öka intresset för inneklimatteknik, stärka dess ställning och uppmärksamma teknik som främjar ett sunt inomhusklimat i energieffektiva byggnader.

– Det är jätteroligt att HSB Living Lab kan vinna priset. Vi har en unik arena för att forska och utveckla i en verklig miljö där processen från idé till implementerad innovation kan snabbas upp. Vi driver flera spännande satsningar inom områden som inneklimat, energi och vvs tillsammans med våra partners, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab. 

I HSB Living Lab pågår flera innovativa projekt som främjar ett sunt inomhusklimat. Bland annat testas Leanheat, som med hjälp av artificiell intelligens, balanserar styr och optimerar värmesystemen i byggnaden. I projektet Komfortgolvvärme utforskas nya och mer energieffektiva lösningar som kan uppfylla komfortkraven och möta skärpta energikrav.

I projektet MOST använder forskare på Chalmers en fönsterfilm med en specialdesignad molekyl som skulle kunna ta udden av den värsta värmen mitt på dagen och istället fördela den jämnare från morgon till kväll.

En annan satsning är Digital Integration of Human and Building, som använder BIM-data för att skapa en pedagogisk visualisering av husets inneklimat för de boende, förvaltare och forskare. Med hjälp av Appen ERO som testats, kan de boende bättre planera vilka energikällor man vill använda.

Stora Inneklimatpriset delas sedan 2001 ut av av Slussen Building Services, Svensk Ventilation, Energi- och Miljötekniska Föreningen och Svenska Kyltekniska Föreningen. Juryn består av representanter för de tre branschorganisationerna samt ordföranden Lars Ekberg, docent i installationsteknik och adjungerad professor vid Chalmers samt ansvarig för affärsområde Fastighetsföretag och industri vid CIT Energy Management AB.

Prisutdelningen sker på webben den 17 juni klockan 15.00. Årets prisutdelare är Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson.