Klara, färdiga – forska! Nu går startskottet för HSB Living Lab

03 juni 2016 Små flyttlass, men desto mer att ta in av spännande nyheter – att flytta in i framtidens boende är något alldeles särskilt. De första hyresgästerna i HSB Living Lab är nu på plats i det världsunika experimenthuset som under det närmsta decenniet ska generera ny kunskap för byggande och boende.

Onsdag 1 juni gick de allra första flyttlassen till HSB Living Lab i Johanneberg Science Park vid Chalmers i Göteborg. Så gott som alla av de utvalda studenterna fick då nycklarna till den plats där de framförallt ska bo, men också vara forskningsobjekt så länge de är hyresgäster. Flyttlassen var ovanligt små – bara kläder, sänglinne, handdukar och privata småsaker.

– Ja, man behöver inte ta med sig mormors chiffonjé när man flyttar till HSB Living Lab – här finns det mesta man behöver, säger Cecilia Lööf, Kommunikationsansvarig på HSB Living Lab.

Gemensam utrustning
Alla lägenheter har egen vask, toa och rymligt sovloft. Lägenheterna är uppdelade i kluster om sex vardera med en gemensam yta med dubbelkök, två badrum, vardagsrum och balkong. Köks- och städutrustning delar man på, liksom annan utrustning man använder relativt sällan som t ex kaffe- ocHSB Living Labh vattenkokare och strykutrustning. På samverkansplanet längst ner i huset finns en tvättstudio där man kan ta en fika tillsammans med grannarna eller sitta och arbeta i väntan på att tvätten blir klar.

Plats för privatliv
Projektgruppen bakom HSB Living Lab har jobbat in i det sista inför inflyttningen.

– På slutet har verkligen alla hjälpt till, vi har haft studiebesök från andra HSB-föreningar där marknadschefer och administrativ personal har legat på knä och skruvat ihop garderober för brinnande livet. Det finns en otrolig entusiasm för HSB Living Lab som känns helt fantastisk, säger Cecilia Lööf.

De 28 utvalda hyresgästerna är i åldrarna 19-50 år, hälften män och hälften kvinnor. Redan före inflyttningen har de kunnat bekanta sig i en sluten Facebookgrupp som ska fungera som en dialogarena. Hyresgästerna ska ju inte bara bo i HSB Living Lab, utan kommer också att delta aktivt i forskningen genom tester, beteende och upplevelser i huset. Studiebesök av forskare från världens alla hörn kommer att höra till vardagen

– Men självklart har de boende möjlighet till privatliv och lugn och ro i sin egen lägenhet. Och det finns inga kameror varken där eller i gemensamhetsytorna.

Forskningen har börjat
Forskningen i HSB Living Lab har redan börjat. Dagen efter första inflyttning höll Chalmers, Tieto, HSB och Tengbom en workshop för de boende i bland annat Virtual Reality, VR. I hela huset finns 2 000 sensorer som bland annat mäter värme, energianvändning, hur mycket koldioxid de boende andas ut och hur många gånger kylskåpsdörren öppnas.

– HSB har också en egen lägenhet här och vi har börjat få in mätresultat från emissioner av ämnen från olika bygg- och inredningsmaterial, säger Cecilia Lööf.HSB Living Lab exteriör

Måndag 5 september är det "Grand Opening" av HSB Living Lab, ett event dit alla samverkanspartner bjuder in gäster för att presentera huset, visa upp olika forskningsstationer och berätta om projektet som ska pågå fram till 2026.

Läs mer om HSB Living Lab