Att bo i bostadsrätt

Äger du din lägenhet? Många som köpt en bostadsrätt tror också att de äger den. Onekligen lätt att tro, men faktum är att den fysiska lägenheten äger bostadsrättsföreningen, du äger dispositionsrätten. Läs mer om vad som gäller.
Var vänlig att tillåta marknadsföring-cookies för att titta på denna video.

VAD ÄR EN BOSTADSRÄTTSFÖRENING
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening som har till uppgift att ta hand om fastighetens värde. dEt kan handla om att se till allt ifrån att soporna hämtas som de ska till att planera för och genomföra större renovering så som stambyte.

Föreningen styrs av medlemmarna som utser en styrelse som sköter det löpande arbetet. En välskött förening påverkar fastighetens - och i sin tur din bostadsrätts värde. Att engagera sig i styrelsen kan alltså generera både hög trivsel och ekonomiska fördelar.

I en bostadsrättsförening stadgar regleras hur föreningen ska styras.

 

VAD ÄR EN BOSTADSRÄTT
Bostadsrätt är en boendeform där du tillsammans med övriga medlemmar i föreningen äger hela huset. Det du köper är inte lägenheten i sig utan en andel i föreningen och rätten att bo i din lägenhet.

MEDLEMSKAP I FÖRENINGEN
Medlemskap i Brf Neptun kan beviljas den som är medlem i HSB MälarDalarna och ämnar bosätta sig och vara folkbokförd i föreningen. Föreningen godtar ej juridisk person som ägare av bostadsrätt.

Medlemskap beviljas inte heller för den som har varit alvarligt störande hos föregående hyresvärd/bostadsrättsförening

Frågan om att anta en ny medlem avgörs av styrelsen.
Vid medlemsprövningen kommer styreslen via e-post eller skriftligen begära in följande:

  • Fullständiga personuppgifter (namn, adress idag, personnummer, telefonnummer samt eventuell e-postadress.)
  • arbetsgivarintyg eller motsvarande, samt
  • intyg om att vederbörande tagit del av och är införstådd med föreningens stadgar, senaste årsredovisning och den information som i övrigt återfinns på föreningens hemsida.

MÅNADSAVGIFT
En bostadsrättsförening skall själv betala sina kostnader. Eftersom ingen utomstående ska tjäna pengar på ditt boende, bor du till självkostnadspris. Ju bättre ni gemensamt sköter er bostadsrättsförening, desto bättre blir föreningens ekonomi.

Drivkraften i en bostadsrättsförening är att tillvarata alla medlemmars intresse – framförallt de ekonomiska – på bästa sätt. En väl fungerande förening kan därför själv bidra till att öka kvaliteten i boendet och pressa boendekostnaderna.

Vilka kostnader har man i en bostadsrättsförening?
Räntekostnader, fastighetsskatt och andra skatter. Kostnader för värme och vatten samt underhåll, skötsel, avskrivningar, försäkringar, förvaltningsarvoden, administration, avsättning till
fonder m m.

Vem bestämmer vad man betalar i månadsavgift?
Det är styrelsen som fastställer årsavgiften (månadsavgiften x 12) så att den täcker föreningens kostnader. Årsavgiften fördelas ut på bostadsrätterna i förhållande till bostadsrättens andelstal.

Drabbas alla andra i föreningen om någon inte har råd att betala sina kostnader?
Bostadsrättsföreningen är en ekonomisk förening, där man solidariskt tar ansvar för föreningens kostnader. Alla medlemmar har därför ett gemensamt intresse av att föreningens ekonomi sköts på ett så bra sätt som möjligt. Ytterst vilar ansvaret på den styrelse som föreningens medlemmar väljer.

En förenings intäkter består till största delen av de årsavgifter som medlemmarna betalar in till föreningen. Om en eller flera medlemmar inte betalar sin avgift så drabbas övriga medlemmar av detta. Om en enskild bostadsrättsinnehavare allvarligt försummar att sköta sina förpliktelser gentemot föreningen, kan denne enligt lag förlora rätten till sin bostad och bli “vräkt”.


STYRELSEN FÖRVALTAR FÖRENINGEN
Föreningens styrelse består av medlemmar i föreningen som har valts av övriga medlemmar på föreningsstämman och därmed tagit på sig ansvaret att sköta föreningens förvaltning. Styrelsen har uppdraget att se till att bostadsrättsföreningen förvaltas på bästa sätt, men viktigt att komma ihåg är att alla medlemmar är gemensamt ansvariga för att boendet fungerar bra. Som medlem är det viktigt att vara medveten om regelverket i föreningen, dvs föreningens stadgar, för att veta vilka rättigheter och skyldigheter medlemmarna respektive föreningen har. Notera även att föreningens stadgar alltid gäller före information som styrelsen delar ut muntligen eller skriftligen.

Brf Neptun är medlem i HSB MälarDalarna och har av den anledningen en representant i styrelsen utsedd av HSB MälarDalarna.

MEDLEMMARNA BESTÄMMER GEMENSAMT VIA FÖRENINGSTÄMMAN
Det högsta beslutande organet i föreningen är den ordinarie stämman som skall hållas senast i juni en gång om året. I stadgarna finns detaljerade regler kring stämman, bl.a. hur kallelse skall ske, när stämman skall hållas och vad som skall avhandlas. Vid behov kan även extra föreningsstämmor hållas under året.

Vid stämman berättar styrelsen om det gångna årets arbete och lämnar en förvaltningsberättelse samt ett bokslut. På årsmötet väljs styrelseledamöter, revisorer, valberedning m.fl. för kommande år. Stämman är en möjlighet för dig som medlem att få en bra bild av och lämna synpunkter på verksamheten.

Det är bara medlemmar som får rösta på stämman. För att få rösta måste du dessutom ha betalat dina månadsavgifter. Även om du innehar flera bostadsrätter har du endast en röst. Äger du bostadsrätten tillsammans med någon annan har ni tillsammans en röst. 

Om du inte kan närvara på stämman kan du låta ett ombud närvara i ditt ställe. Som ombud kan du välja din make, registrerad partner, sambo, ett syskon, en förälder eller ett barn. En annan medlem i föreningen, t.ex. din granne, kan också vara ombud för dig. Man kan bara vara ombud för en person. På stämman ska ombudet visa upp en fullmakt som är daterad, högst ett år gammal och undertecknad av båda parterna. Du har också rätt att ta med dig ett biträde till stämman. Biträde kan vara någon av de personer som du också kan välja som ombud. 

Protokollet från stämman ska hållas tillgängligt senast tre veckor efter stämman om du som medlem vill ta del av det. 

MOTIONSRÄTT
Medlem, som önskar få visst ärende behandlat vid ordinarie föreningsstämma, skall skriftligen anmäla ärendet till styrelsen före februari månads utgång.  Lämna ärendet i föreningens postfack i entrén på Ringvägen 14 eller 18.

VALBEREDNING
På stämman utses en valberedning. Valberedningen ska föreslå kandidater till de förtroendeuppdrag (poster i styrelsen, revisorer och valberedning) till vilka val ska förättas vid stämman.

Om du är intresserad av ett förtroendeuppdrag, eller om du har ett förslag på en kandidat till ett förtroendeuppdrag kontaktar du Brf Neptun på 070-300 37 46