Störningsjour

Brf Neptun vill erbjuda en trygg och säker bomiljö för sina medlemmar.
Ibland uppstår dock irritationer och konflikter mellan boende eller besökare. Störningsjouren tillgodoser en ökad efterfrågan på trygghet i boendemiljöer genom att förstärka skyddet för de boende.

Vad är störningar?

I sitt boende får bostadsrättshavaren samt de personer som besöker, bor hos denne eller hyr av denne i andra hand inte utsätta andra boende för störningar som kan inverka menligt på de boendes hälsa eller boendemiljö till en sådan grad att det inte rimligen bör tålas. Den boende ska dessutom iaktta vad som krävs för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten samt följa de ordningsregler bostadsrättsföreningen satt upp.

Vad räknas som störningar?
Hög musik, skräniga fester och ett evigt borrande i grannlägenheten?

Tyst i husen
Musik, tv och andra ljud skall vara kraftigt dämpade mellan
22.00-07.00

Störande arbeten får endast pågå :
Vardagar mellan kl. 07.00  – 18.00
Lördag - Söndag kl. 10:00 – 18.00

Under de stora kyrkohögtiderna inklusive deras aftnar, såsom jul-, nyårs-,trettondags-, påskafton får inga störande arbeten utföras.
Detta gäller dock inte vid uppsättning av enstaka gardinstänger, tavlor och liknande.

Efter kl. 18 fram till kl. 22.00 på vardagar och helger samt under de stora kyrkohögtiderna och dess aftnar får den som renoverar ägna sig åt ”tysta arbeten” som att städa och torka upp, tapetsera och måla (ej slipa) dra kablar om det kan göras utan att borra m.m.

När grannarna stör - vad säger lagen?
Enligt bostadsrättslagen får en boende ”inte utsätta sina grannar för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra bostadsmiljön på ett sätt som inte skäligen bör tålas”.

Störningar kan vara av skilda slag t.ex. ljud, lukter eller hotfulla beteenden.

Bedömningen av huruvida en störning föreligger ska ske objektivt utan hänsyn till den drabbades personliga förutsättningar. Att en person inte tål grannens balkongrökning p.g.a. sin astma eller att en person med sömnsvårigheter hålls vaken av fotsteg från grannen ovanför gör alltså inte att omständigheterna ska anses som störningar även om personerna i praktiken blir störda.

Utgångspunkt är vad som är den allmänna uppfattningen att en boende i flerfamiljshus bör tåla.

Boende i flerfamiljshus måste tåla vissa störningar, exempelvis "levnadsljud" såsom lekande barn, dammsugning, tv-ljud, barn med kolik skriker på natten ibland, samt att folk spelar musik dagtid. Några generella regler finns inte. Bostadsrättsföreningen får dock sätta upp ordningsregler, men de ska överensstämma med ortens sed och saknar annars verkan.

När det händer att en på olika vis känner sig störd av sin granne.
Vad kan du göra för att försöka lösa problemet.
Som bostadsrättshavare kan du givetvis börja med att tala med din granne som stör och om det inte hjälper kan du anmäla störningarna till bostadsrättsföreningens styrelse. Styrelsen har då att ta ställning till om påtalade störningar är att bedöma som en störning i lagens mening. Om de kommer fram till att en störning förekommer har styrelsen en skyldighet att vidta åtgärder för att få störningen att upphöra.

Om du inte känner dig bekväm med att tala med din granne kan du antingen kontakta Avarn Security (om störningen är på gående under kvällstid och av allvarlig karaktär) eller styrelsens journummer.

OBS!
Om störningen ej går att bekräfta när Avarn kallas till platsen debiteras utryckningen anmälaren, är du osäker ring styrelsen journummer. 

TELEFONUMMER 
Avarn Security AB 010-210 90 00
Styrelsens journummer 070 300 37 46

Om du väljer att ringa störningsjouren
Anteckna händelsen och lämna in en rapport till styrelsen.
Vid pågående skadegörelse, misshandel etc. ring 112.

Föreningens Trivsel och ordningsregler hittar du här