Historik

HSB föreningarna Blekingsborg och Eriksfält byggdes under åren 1956-58. Inflyttningen påbörjades 1957.

När området planerades var det långt ifrån Malmö och "ända ute i Kulladal" som på den tiden betraktades som landsbygd i folkmun.

HSB föreningarna Blekingsborg och Eriksfält var bland de första bostadsomsområden som byggdes utanför dåvarande stadsgräns.

Då de stod färdiga kunde 574 familjer som på den tiden bodde inne i Malmö flytta hit till moderna lägenheter med badrum, hiss och andra nymodigheter på den tiden.

Intill vårt område fanns MAB & MYA där Mobilia idag ligger och ett stenkast härifrån låg strumpfabriken. Många äldre Malmöbor minns säkert också den populära dansrestaurangen Valencia som låg på Blekingsborgsgatan.

Nr.99 Blekingsborg

Kvarter Nr.99 Blekingsborg var ett samarbete mellan Gunnar Lindman som stod för områdets utformning . Arkitektbyrån S.A.R. ritade låghusen och HSB i Malmö Arkitektkontor ritade höghusen. Området blev Bostadsrättsföreningarna Blekingsborg och Eriksfält byggdes av HSB, som under hela efterkrigstiden var Malmös största producent av bostäder.

För Bostadsrättsförening Blekingsborg innebar det att ”Arkitektbyrån S.A.R.”(Arkitekterna Thorsten Roos & Bror Thornberg)ritade block 1 (Låghuset Blekingsborgsgatan 7-13), ritningarna är daterade den 7 februari 1956. ”HSB i Malmö Arkitektkontor” ritade block 2 och 3 (höghusen Per Albin Hanssons väg 56 och 54) ritningarna daterade den 27 juni 1955 till 26 januari 1956.

Gunnar Lindman Stadsplanechef

Utformade stadsplanen för området vid Trelleborgsvägen som består av två olika delar, dels Blekingsborg i sydväst, dels två kvarter på ömse sidor om Fosievägen. Många av Malmös nya bostadsområden fick sina namn efter gårdar som låg i området. Blekingsborg gård var belägen där Mobilias södra parkering ligger idag.

Höghus och låghus

Stadsplanen för Blekingsborg speglar hur husen i nya bostadsområden under I950-talet ofta grupperades kring en centralt placerad grönyta.

Husen står parallellt med en viss förskjutning i sidled kring en centralt placerad grönyta. Området präglas av ett samspel mellan höga och låga hus där det förekommer ett växelspel mellan fasadmaterial och hushöjd. Höghusen är 34,5 meter med tolv våningar fick gult tegel och låghusen med 4-5 våningar fick rött, därigenom förstärks tydligheten i byggnadernas struktur.

Lindmans stadsplane ambitioner

Var att Malmö skulle vara en tät stad utan förorter, det resulterade i att höga bostadshus introducerades i stadsbild under hans tid som stadslanechef.

Det skedde dock inte utan kontroverser och det fördes mycket diskussioner om för- och nackdelar med att bygga högt. Vid Trelleborgsvägen tänkte man sig först sextonvåningshus i likhet med Lorensborg, men efter olika utredningar kom de att realiseras något lägre.

Ofta samarbetade Lindman i tidiga skeden av planeringen
med stadens två stora arkitektfirmor, nämligen Thorsten Roos & Bror Thornberg och Fritz Jaenecke & Sten Samuelson. De båda kvarteren vid Fosievägen är ett exempel där såväl stadsplanen som husens fasader och planlösningar skisserades av de fem tillsammans. I dessa kvarter uppfördes husen av privata byggherrar.

Stadsplanerna bestod dels aven formell plan där fält
med olika färger angav olika bestämmelser om markens
användning, husens högsta tillåtna höjd och så vidare.
Planen kompletterades med en så kallad illustrationsplan
där stadsplanearkitektens intentioner beskrevs. Den formella stadsplanen för områdena vid Trelleborgsvägen styr mycket noga husens placering medan man i andra fall gjorde planer som gav större möjligheter för byggherren och dess arkitekter att utforma bostadsområdet.

 

HSB Drömkök

 

Köket var väl igenomtänk och planerat, med lutande köksskåp därför att de inte skuggade diskbänken och vid öppning försvann nedreluckan bakom bänken och den övreluckan gömde sig bakom överskåpen.

Lägenheterna utrustades med Ankarsrum´s bänkugn California bredvid elspisen med tre värmeplattor.

  • Stadsplan 371 Blekingsborg
    Stadsplan 371 Blekingsborg
  • HSB Drömkök
    HSB Drömkök