Information on nytt bredbandsavtal

19 maj 2021

Den 28 oktober 2020 hade BRF Flädern en extrainsatt föreningsstämma och fattade följande beslut:

·       Stämman beslutar enhälligt att informationsöverföring ska ingå i årsavgiften och att denna informationsöverföring ska bestå av kollektivt bredband och kollektiv TV.

·       Stämman beslutade enhälligt att i årsavgiften ska ersättning för informationsöverföring bestämmas till ett lika belopp per lägenhet och att detta ska administreras genom ett separat obligatoriskt tillägg som bestäms till lika belopp per lägenhet. 

·       Stämman beslutade att kollektivt bredband ska levereras genom HSB Bolina 3.0/Telia i from av deras erbjudande Halebop. Detta är då en bredbandslösning med hastighet 1000/1000 mbit/s. 

 

Efter att denna stämma beslutade att byta bredbandsleverantör har styrelsen varit i arbete med att sjösätta denna förändring:

Avtal med Telia är underskrivet den 18 december 2020. Priset i avtalet blev 89kr i månaden per lägenhet (att jämföra med 150kr i månaden per lägenhet i föregående avtal med Ownit).De kan leverera tjänsten inom 4-6 månader enligt avtal, dock är lanseringsdatum av nytt bredbandsavtal beroende av när uppsägningen av tidigare avtal med Ownit kan ske.

Vårat avtal med tidigare bredbandsleverantör Ownit är uppsagt 2021-04- och det avtalet avslutas 2022-03-31 (avtalet förlängs årsvis med 6 månaders uppsägningstid. Nya avtalet är koordinerat så det ska gå igång i samband med detta avslut så att föreningen dras med så lite överlappande kostnader som möjligt samt undvika att det blir några glapp mellan avtalen.

Det framkom efter genomgång av fastighetens infrastruktur att det fanns ett behov av att uppgradera och byta ut det fastighetsnät (dvs kablar som levererar bredbandet), för att kunna utnyttja de högre hastigheterna fullt ut. 

Styrelsen tog då in offerter på att göra detta kabelbyte och valet föll till sist på företaget OneCo Networks AB.

I OnceCo Networks AB offert finns även möjligheten att göra en så kallad uttagsförflyttning, dvs flytta på nätverksuttaget från hall/garderob där det finns idag, upp till 8 meter kabellängd in i lägenheten.Detta skulle i så fall kosta 2230 kr / lägenhet och det är upp till var och en av lägenhetsinnehavarna att beställa detta genom att smsa eller maila Ordförande Tobias Ågren senast den 16 april.

OneCo är idag igång med kabelbytet och har börjat dra upp kablarna till de olika våningsplanen. 

Vad är kvar att genomföra? 

Nästa steg är att bestämma datum med OneCo när de nya uttagen ska installeras i vardera lägenhet. I detta steg kommer företaget behöva få tillgång till alla lägenheter, och teknikern kommer kontakta vardera lägenhetsinnehavare 5 dagar för att bestämma tid och boka tillgång. 

Slutligen ska det genomföras en administrativ förändring i avgiftshanteringen så som det beslutades på den extrainsatta stämman 28 oktober 2020, där avgiften för kollektiv informationsöverföring ska sättas som ett separat obligatoriskt tillägg, samt sättas till ett lika belopp per lägenhet.För att undvika flera ändringar på kort tid och spara på administrativt arbete kommer dessa ovanstående förändringar i avgiftshanteringen ske först när nytt bredbandsavtal är på plats.

Mvh,

Styrelsen