Regler för ändring i lägenhet

Du får utföra renoveringsarbete och underhåll av din bostad på de villkor och under de tider som anges i föreningens Stadgar samt gällande Trivsel- och Ordningsregler. I allmänhet pratar vi då om målning, tapetsering och liknande underhåll av det som ingår i det egna underhållsansvaret.

_____________________________________________________________________________________

Styrelsen måste godkänna...

För att du ska få lov att göra väsentliga ändringar i din lägenhet, måste du skriftligen anmäla detta till bostadsrättsföreningens styrelse, som ska godkänna ändringarna. Vissa ändringar innebär att du också, enligt plan- och bygglagen, måste göra bygganmälan hos kommunen minst tre veckor före byggstart. Det är din skyldighet att undersöka om sådan bygganmälan behöver göras. Arbetet skall utföras av behörig fackman eller behörigt företag. När förändringen genomförts ska den besiktigas och godkännas av behörig besiktningsman.

Vid ansökan om väsentliga ändringar skall bostadsrättshavaren vara beredd att förse styrelsen med en redogörelse för vad som skall åtgärdas och varför, samt i förekommande fall presentera ritningar. Om renovering godkänns skall bostadsrättshavaren avisera i trapphus och hiss om att eventuellt störande arbete kommer att påbörjas, samt under vilken tid arbetet beräknas pågå.

Blankett för ansökan finns längst ner på sidan!

Väsentliga ändringar i fastighetens konstruktion:
Väsentliga ändringar är sådana som till exempel berör bärande konstruktioner, som avsevärt förändrar planlösningen, eller som påverkar ventilation, vatten och avlopp. Du måste kunna visa upp intyg om väggarnas kvalitet. Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar:

1) ingrepp i en bärande konstruktion
2) ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme eller vatten eller
3) annan väsentlig förändring av lägenheten

Om det är osäkert huruvida en vägg är bärande eller inte, måste du anlita en byggnadskonstruktör eller hämta in säkra uppgifter via byggnadsnämnden. 

Icke bärande innerväggar är ditt ansvar som lägenhetsinnehavare. Dessa får du ändra, så länge det inte påverkar fastigheten enligt ovan. 

För att undvika framtida vattenskador, ska du vid renovering/ombyggnad i våtrum följa Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV), samt råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK). 

Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem får endast utföras av behörig elektriker.

Ombyggnad av fastighetens VVS-system får endast utföras av för uppgiften utbildad och godkänd person. Även i detta fall behövs styrelsens medgivande. Du får inte ersätta befintlig ventilation, eller ändra till annan typ av ventilation.

Det är du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för att ditt byggavfall forslas bort. Det får inte läggas i föreningens grovsoprum eller container och inte heller belamra gemensamma utrymmen, som trapphus, källargångar och gård. Tänk på att inte störa dina grannar i samband med ombyggnad. Anslå gärna i portuppgången innan du sätter igång. Ombyggnadsarbetet får inte utföras på kvällar eller nätter. 

Eget ansvar: är reglerat i föreningens stadgar.
Om du står inne i en tom lägenhet, så är i princip allt som du ser ditt eget underhållsansvar. Tak, väggar, golv, innerdörrar, karmar, balkongdörrar, fönster & fönsterkarmar, fönsterbrädor, ytterdörrens insida, garderober, torkskåp, spis, kyl, frys, toalettstol, badkar mm.

 - Undantaget är värmeledningsradiatorer och vattenkranar av standardmodell.

I det egna underhållsansvaret ingår även installerad utrustning som inte fanns vid uppförandet av fastigheten som till exempel tvättmaskin, diskmaskin och handdukstorkar mm. Om lägenheten vid köpet även är utrustad med installationer som tidigare ägare installerat, ingår även denna utrustning i det egna underhållsansvaret.

Allt arbete med vatten, värme och el som innefattar service, underhåll, reparation, ombyggnad, tillbyggnad eller utbyte av dolda installationer skall utföras på dagtid när fastighetskontoret är öppet av föreningens personal eller av annan auktoriserat personal, egen eller inhyrd, under överinseende av fastighetskontoret.

 - Du får således inte utan föreningens tillstånd låta någon hantverkare stänga av vatten, värme eller elektricitet i fastigheten...