Inomhustemperatur

01 mars 2018 Temperaturen i din lägenhet ska vara mellan 20 och 21 grader under uppvärmningssäsongen. Tycker du att det är för kallt kan du påverka temperaturen på flera sätt, till exempel genom att:

Möblera rätt
Ställ möbler en bit ifrån elementen och undvik gardiner som hänger ner över dem. Se till att luften rör sig fritt runt elementen, så värmen sprids till resten av lägenheten.
 

Vädra korta stunder

Vädra snabbt och effektivt när det är kallt ute – max fem minuter. Annars håll fönsterna stängda.
 

Använd bara fläkten när du lagar mat

Om fläkten eller spiskåpan står på i onödan dras värmen ur lägenheten och ersätts med kall luft. Rengör filtret med varmt vatten och fettlösande diskmedel.
 
Håll ventiler öppna
En del lägenheter har synliga tilluftsventiler vid fönstret eller inne i lägenheten. Tilluftsventilerna släpper in frisk luft. Vrid inte på dem eller täpp till. Luften som strömmar in sprider värmen i lägenheten och ger ett bra inomhusklimat.
 
Stäng skafferiventilen
I köket kan det finnas en gammal ventil som gick till skafferiet. Den släpper in kall luft från balkongen. Se till att den är stängd.
 
Temperaturen avgör
Kalla element betyder inte att det är för kallt. När temperaturen i lägenheten är 20 grader eller mer ska elementen bli kalla. Om du ändå tycker att 20 grader är obehagligt kallt, kan du klä på dig lite mer. Vi människor upplever temperaturer på olika sätt.
 
Du kan alltid mäta temperaturen, för att vara på den säkra sidan. Gör så här:
-Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet.
-Om termometern visar 20 grader eller mer är temperaturen i din lägenhet rätt.
-Om termometern visar under 20 grader flera dagar i rad – kontakta felanmälan.
Kolla även om fönstren är täta och inte släpper in kall luft.
 
Om det fortfarande är under 20 grader, gör en felanmälan på nr. 0101-75 51 01.