Renovering av lägenheten

VIKTIGT ATT VETA VID EN RENOVERING AV LÄGENHETEN

ÄVEN OM MAN SOM BOSTADSRÄTTSHAVARE ANSVARAR FÖR SIN LÄGENHET, SÅ FINNS DET VISSA SAKER MAN MÅSTE TÄNKA PÅ NÄR MAN GÖR FÖRÄNDRINGAR.

TILLSTÅND FRÅN STYRELSEN
Vissa åtgärder kräver styrelsens godkännande innan de får utföras. Att det krävs tillstånd beror på att dessa åtgärder kan påverka andra bostadsrättshavare eller till och med hela fastigheten om de inte utförs rätt. Exempel på sådana åtgärder är de som kräver bygglov eller innebär förändring av ledning för vatten, avlopp, värme eller bärande väggar.

SE TILL ATT STÄDA UNDAN ORDENTLIGT
Vid en renovering eller ombyggnad av lägenheten är det även bra att informera grannarna i god tid innan om när renoveringen börjar och hur länge det kommer att pågå. BORRA OCH BANKA INTE EFTER KL. 20.00 ELLER INNAN KL. 10.00, SÄRSKILT HELGERNA. VISA HÄNSYN TILL DE SOM STÖRS. S
e till att det inte sprids byggdamm, och att gammal lägenhetsinredning forslas bort från vårt område utan olägenheter för andra. Blockeras trapphusen eller det blir för smutsigt av byggdamm eller likande (även runt föreningens fastigheter) debiteras den berörda medlemmen för de kostnader som uppstår därav.

TILLSTÅND FRÅN MYNDIGHETER
Vissa åtgärder kräver t.ex. bygglov, detta ansvarar bostadsrättshavaren själv för att skaffa.

FACKMANNAMÄSSIGHET
Alla underhålls- och reparationsåtgärder ska utföras på ett fackmannamässigt sätt.

VID INSTALLATION AV DISK- OCH TVÄTTMASKIN
Styrelsen eller Förvaltaren skall kontaktas innan installation av dessa sker i lägenhet så det blir regelmässigt gjort. Tala även med försäkringsbolaget för ev. utökning av hemförsäkringen.
Tvättmaskin rekommenderas att sättas i våtutrymmet, det är bostasrättshavaren själv som står för eventuella vattenskador. Bostadsrättshavaren är också ansvarig för att se till att tvättmaskinen inte stör andra boende.

GASSPIS KAN FINNAS KVAR I VISSA KÖK
Är köket inte renoverat kan det även finnas rester kvar av gasledning i något skåp. Behövas dessa ledningar kapas eller flyttas måste detta göras av en hantverkare med gasbehörighet. Fråga Förvaltaren vilken föreningen rekommenderar.

VID BADRUMSRENOVERING 
Vid badrumsrenovering står bostadsrättshavaren själv för byte av golvbrunn, det är innehavaren själv som ansvarar för att det blir hantverksmässigt gjort. Tas handdukstorken ner får denna inte sättas tillbaka igen på grund av legionellarisken, då får där sättas upp en eldriven handdukstork av en behörig elektriker.

Vid badrumsrenovering skall fuktspärr upprättas mellan vägg och kakel, kopia på vilken sorts fuktspärr som används skall lämnas till Styrelsen.
Ventilationsdonet får endast vara ett galler för frånluft, eftersom lägenheten har självdrag. Titta under Ventilatiosdon.

Har mätarna för kall- och varmvatten monterats ner vid en badrumsrenovering och köksrenovering är det viktigt att dessa sätts upp på rätt sätt igen så fort som möjligt. Detta skall göras av en auktoriserad rörläggare. Är de fel isatta kan det innebära att de visar fel värden, detta kan orsaka den enskilde enorma vattenkostnader. 

FÖR ATT GÖRA STÖRRE FÖRÄNDRINGAR I LÄGENHETEN KRÄVS GODKÄNNANDE AV STYRELSEN INNAN RENOVERINGEN PÅBÖRJAS, FÖR DETTA KRÄVS EN RENOVERINGSBLANKETT.

Se under Blanketter.

MED STÖRRE FÖRÄNDRING MENAS BLA:

- Ingrepp i en bärande konstruktion

- Ändringar av befintliga ledningar för avlopp, värme, el, ventilation eller vatten

- Annan väsentlig förändring av lägenheten t.ex. vid ombyggnad av badrum.

 

SIST MEN INTE MINST
Kontakta alltid Förvaltaren innan renoveringsarbeten påbörjas i lägenheten. Förvaltaren kan ge råd om vad som skall tänkas på för att inte skada t.ex. gas- och vattenledningar eller bärande konstruktioner. Vårdslöshet i samband med en renovering kan bli dyrbart för både lägenhetsinnehavaren och föreningen.

YTTERDÖRR
Styrelsen skall alltid meddelas om byte av den befintliga lägenhetsdörren skall ske till en säkerhetsdörr. Titta under "Byte av lägenhetsdörr" vad som gäller.

INNEHAVARENS ANSVAR;
Det är lägenhetsinnehavaren som är ansvarig för sin lägenhetsdörr. I stort sett kan man välja att köpa dörr från vilket företag som helst. Styrelsen vill dock upplysa om att några särskilda restriktioner för den nya dörren finns, eftersom det är föreningens ansvar för vad som gäller för dörrens yttersida. Om dörrfodret byts ut vid dörrbytet ska lägenhetsnumret märkas upp klart och tydligt i samma stil som övriga i trapphuset.

Styrelsen/föreningen ställer krav när det gäller val av färg. Dörren som ska sättas upp ska ha samma färg och mönster som övriga säkerhetsdörrar i just den trappuppgången. Kontakta Förvaltaren vid osäkerhet.