ValbyNytt mars 2023

04 mars 2023

Relining-projektet nästan slutfört

Efter drygt ett års förbättringsarbete lider - äntligen! - reliningen mot sitt slut. Det återstår några små arbeten och sedan är det dags för slutbesiktning. I vårt avtal med Re-New ingår också återställande av utomhusmiljöer, och tidpunkt för detta beslutas senare i mars. 

Nästan alla lägenhetsnycklar är återlämnade, men några nycklar till källar- och vindsförråd kan fortfarande finnas hos Re-New, eftersom besiktning av källare och vindar ännu inte genomförts. Du som saknar dina lägenhetsnycklar har troligtvis missat återlämningen vecka 7. Du kan kontakta Re-News huvudkontor på 040-467060 och hänvisa till föreningen samt Alex Sandberg (arbetsledaren).

Fönsterprojekt

Nya fönster är monterade i byggnaden Mariedal 56, besiktning är gjord och efterarbete på fasad utfört. Lagningar inne i lägenheterna kommer att göras längre fram, eftersom snickare/målare samlar alla arbeten till ett tillfälle.

Nu pågår fönsterbyte i byggnaden Kronborgsvägen 17. Det har, tyvärr, visat sig att montering från fasadställning inte fungerar och BHK måste arbeta inifrån lägenheterna. Det kommer alltså att vara likadant i Kronborg 15 och 13, och innebär två saker: vi måste ställa undan möbler i lägenheterna så att hantverkarna har plats att arbeta samt att fasadställningar endast byggs en eller högst två våningar. 

Vi påminner om att arbete i enskild lägenhet aviseras torsdag veckan före. Det är kort om tid för oss boende, men styrelsen tillsammans med vår byggkonsult har förgäves försökt övertyga BHK om längre framförhållning till förmån för oss boende.

Alla lägenhetsfönster i fastigheten ska vara monterade innan byggsemestern och efter semestern byts källarfönsterna.

Gårdsdag 2 april

Söndagen den 2 april mellan klockan 10.00-14.00 hjälps vi åt att snygga upp lite på innergården, bära ut trädgårdsmöblerna och fixa i gemensamma utrymmen. Det kommer också att finnas en container, så att dem av oss som behöver och vill kan slänga eget skräp.

Det arbete vi gör är sådant som behöver göras, men det är inte gårdsdagens egentliga syfte, utan att vi som kan och vill kommer ut och umgås en stund med varandra. Du behöver alltså inte delta hela tiden mellan tio och två, utan så länge du känner för det. Och du som av olika anledningar inte kan delta i det fysiska arbetet, kan ändå bidra med att prata, hojta upplyftande heja-rop och bygga fin stämning. Vi ska naturligtvis fika, grilla och fika igen. Därför behöver vi veta ungefär hur många av oss som vill vara med, så att vi kan köpa tillräckligt många korvar med och utan kött, fikabröd med och utan gluten och laktos, och för barnen tillräckligt många festisar. Anmälningslistor sätts snart upp i alla entréer.

För att bo i en förening är det naturligtvis inget krav att behöva umgås med sina grannar, men det är ganska fiffigt att inför sommarens trädgårds- och grillhäng ha lärt känna några så att vi vågar gå ut och dela trädgården med varandra. 

Flyttade cyklar

Alla cyklar, vars orangea märkning inte tagits bort, har flyttats till ett eget utrymme. Fram till den 27 augusti har du, som saknar din cykel, möjlighet att få tillbaka den - mot en beskrivning, naturligtvis. Efter den 27/8, alltså sex månader, kommer föreningen att göra sig av med cyklarna.

Förslag på hur nischerna ska användas

Tiden för förslag på vad vi ska göra med nischerna i entréerna har gått ut. Vi har fått in fyra förslag: två föreslår utrymme för postlådor; två föreslår att göra iordning väggar och golv och sedan sätta upp en tillfällig vägg medan vi funderar vidare på vad vi kan ändvända utrymmena åt; och ett förslag på att iordningställa väggar och golv, montera dörr med huvudnyckel och använda utrymmet till förvaring så att det större rum i källaren Mariedal 56 (som idag används för förvaring) skulle kunna användas som verkstad för boende.

Styrelsen tackar er som lämnat förslag! Våra tankar går i linje med samtliga förslag, och när vi har fått in alla offerter för trapphusen ser vi vad som är ekonomiskt möjligt och rimligt. 

Bilda aktivitetsgrupper i föreningen!

HSB räknas som en av Sveriges folkrörelser. Längre tillbaka i tiden var det inte ovanligt att enskilda föreningar hade många olika folkbildande aktiviteter, där medlemmarna skapade grupper, eller kommittéer som de då kallades. Det kunde vara för bridge eller studier i det spanska språket, konservering, stadens historia, Beethovens nio symfonier eller egentligen allt mellan himmel och grönkål. Idag har vår förening en (1) "kommitté", nämligen gårdsgruppen. Det hade varit riktigt roligt om det finns fler medlemmar som kan tänka sig att skapa ytterligare grupper med roliga aktiviteter för oss boende. Då kan en grupp äska lite pengar för sin aktivitet från föreningens budget. Som exempel har gårdsgruppen sedan flera år 10 000 kronor per år, som de köper växter och annat för. Fundera, prata med dina grannar och kontakta styrelsen! styrelsen@brfvalby.se

Slutligen kan vi konstatera att vi befinner oss i mars månad

I mars ska det vara vår, men trots vintergäck (!) och snödroppar, så är ju mars fortfarande en vintermånad! För att hålla hopp och livslust uppe skulle vi kunna påminna oss själva att det är ljust ute klockan fem på kvällen, det är tre veckor kvar till våffeldagen och sommartid, det är fyra veckor kvar till påsk, och sen är det inte långt kvar till maj. Härligt, härligt.