Historik

Mellan 1963 och 1965 pågick produktionen av vad som sedermera skulle bli HSB:s bostadsrättsförening Klockaren. De första ägarna till bostadsrätter flyttade in i sina lägenheter under första halvåret 1964.
Under det första året samsades byggarbetare och bostadsrättsinnehavare om utrymmena i området. Utomhus fick man balansera på spänger om man inte ville traska i vatten och lera. I allmänna utrymmen var det svårt att hålla borta allt byggdamm. Av naturliga skäl kunde utemiljön inte åtgärdas förrän alla husen var klara. Ofta räckte inte trycket i vattenledningarna till mer än de två första våningarna. ”Under rusningstid” fick de som bodde högre upp gå ner till tvättstugorna och hämta sitt vatten. När de små barnen skulle badas fick tvättstugans tvättho fungera som badkar.

Det gällde att planera sin vattenanvändning. Om inte allt för många använde vattnet samtidigt kunde även de som bodde högst upp få vatten till sin bostad.

Men ofta var det gånger man fick göra sin morgon- och aftontoalett i tvättstugorna.
Förr i tiden, innan klimatet råkat i olag, kunde vi ha så mycket snö på gatan så att inte ens plogbilarna hittade igen Läkarvägen. Då fick vi trampa upp våra egna stigar i området, som tur var hade vi vår egen vaktmästare Åke Landström, som skötte snöröjningen på gångvägarna med den så kallade ”Vildhästen”. Det var en snöslunga, efter vilken en kälke var monterad. På den kunde man stå medan maskinen sakta men säkert åt sig genom snömassorna. Tala om ett friskt arbete.

Redan på 1970-talet lade styrelsen fram ett förslag till föreningen att installera hissar i alla trapphus. På en extrastämma förkastades dock förslaget av medlemmarna.

text av Urban Örnkloo