Styrelse, valberedning och revisorer

I varje bostadsrättsförening finns det en styrelse som fattar beslut om frågor som rör den löpande driften av bostadsrättsföreningen samt förtroendevalda revisorer och en valberedning.
Här kan du läsa om vad uppdragen innebär.
Klickar du på "OM BRF TORPGLÄNTAN" finner du kontaktuppgifter till de som nu sitter i styrelsen samt har övriga uppdrag.

 

 

Styrelsens uppdrag

Att sitta i styrelsen är ett viktigt och ibland tidskrävande uppdrag som innebär mycket ansvar. Det innebär inte bara ansvar för fastigheten och dess tekniska funktioner utan även för ekonomin och för att bostadsrättsföreningen ska följa lagen. De som sitter i styrelsen är valda av de medlemmar som bor i föreningen och det är styrelsens uppdrag att företräda medlemmarnas frågor och att arbeta för föreningens bästa.

Styrelseledamöter

De som sitter i styrelsen i din bostadsrättsförening kallas för ledamöter. Ledamöterna träffas regelbundet och fattar beslut kopplat till den löpande verksamheten i föreningen. Med det menas att de ska förvalta bostadsrättsföreningens fastighet och andra tillgångar så att de är i gott skick. Nedan beskrivs de vanligaste rollerna inom styrelsen djupare.

Roller i styrelsen

En styrelse ska ha minst tre ledamöter och dessa utses normalt på föreningsstämman efter förslag från valberedningen. Det vanligaste är att man hör av sig till valberedningen och förklarar att man är intresserad av att bli en del av styrelsen. Rollerna fördelas antingen på föreningsstämman eller på ett speciellt styrelsemöte, beroende på vad som står i stadgarna. Styrelseledamöterna väljs för en bestämd tidsperiod, vanligtvis mellan ett och två år. Styrelseledamöterna får ofta ett mindre arvode för sitt uppdrag, hur stort brukar variera med föreningens storlek. Mycket av arbetet sker dock ideellt.

Styrelseordförandens ansvar är att kalla till och leda styrelsemöten, se till att det förs protokoll samt kalla suppleanter om ordinarie ledamöter har förhinder.

Sekreteraren har en administrativ roll i styrelsen. Sekreterarens ansvar är att förbereda styrelsemöten och föreningsstämmor samt föra protokoll på dessa.

Det är bra att ha en sekreterare som har lätt för att uttrycka sig i skrift och som på ett bra sätt kan beskriva vilka beslut som har fattats.

En suppleant fungerar som en ersättare i styrelsen. Om en styrelseledamot inte kan fullfölja sina arbetsuppgifter är det suppleanten som tar över. I vissa föreningar deltar suppleanterna på alla styrelsemöten. Om du vill vara med i styrelsen men inte ha samma ansvar kan du börja med att delta som suppleant. Ofta får man då vara med på alla möten men bara vara med och ta beslut om någon av de ordinarie ledamöterna är frånvarande.

Beslut i föreningen

Alla beslut som tas i styrelsen fattas genom omröstning, ledamöterna i styrelsen har en röst var som är värd lika mycket. När styrelsen fattar beslut krävs som huvudregel majoritet, nämligen mer än hälften av rösterna. Blir röstantalet lika i en fråga så har normalt ordföranden utslagsröst.

Varje bostadsrättsförening har en föreningsstämma minst en gång om året och till den blir alla medlemmar i föreningen kallade. En föreningsstämma är ett viktigt möte där bland annat resultat- och balansräkning fastställs, beslut fattas om ansvarsfrihet för styrelsen och styrelse för kommande period väljs. Föreningsstämman är det högsta beslutande organet i bostadsrättsföreningen. Besluten fattas demokratiskt.

Ansvarsfrihet

Att ta på sig uppdraget som styrelseledamot kommer med stort ansvar. Man är alltid tvungen att ta hänsyn till allt som lagar, stadgar och andra regler säger. Om ledamöter med avsikt skulle bryta mot dessa regler eller vara orsak till att bostadsrättsföreningen tar ekonomisk skada på grund av slarv, finns möjligheten för föreningsstämman att vägra styrelsen ansvarsfrihet. En nekad ansvarsfrihet betyder att medlemmarna i föreningen eller en del av medlemmarna kan väcka en skadeståndstalan mot den eller de i styrelsen som nekats ansvarsfrihet. Ansvarsfrihet beviljas alltid individuellt för varje styrelseledamot, inte för styrelsen som grupp.

Om ansvarsfrihet beviljas innebär beslutet att föreningen godkänner styrelsens förvaltning och avstår från att framställa skadeståndsanspråk mot styrelsen. Ett beslut om ansvarsfrihet kan inte återtas.

Om styrelsen inte beviljas ansvarsfrihet händer egentligen ingenting. Beslutet innebär bara att föreningen har möjlighet att väcka en skadeståndstalan mot de som inte beviljats ansvarsfrihet.

En skadeståndstalan måste som huvudregel väckas inom ett år från föreningsstämman. För att något ska ske krävs alltså att någon agerar genom att väcka en skadeståndstalan mot hela styrelsen eller enskilda ledamöter. Skadestånd till föreningen kan enligt lag endast komma i fråga om styrelseledamöter uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen när de fullgör sitt uppdrag. Det är föreningen, eller medlemmarna som stämmer, som har bevisbördan och det ställs i allmänhet stora krav på bevisning för att styrelsen i lagens mening ska anses skadeståndsskyldig.

Vad händer om ingen vill sitta i styrelsen för bostadsrättsföreningen?

I vissa fall händer det att medlemmarna i föreningen inte har tid eller lust att engagera sig i föreningsarbetet. Det leder till att det är få av de boende som vill ställa upp som ledamöter i styrelsen. Men saknas styrelse helt eller om man inte får ihop tillräckligt många ledamöter så uppstår en så kallad likvidationsplikt för föreningen. Detta betyder att Bolagsverket startar ett ärende och om inte nya ledamöter väljs inom en viss tid, beslutas det att föreningen ska träda i likvidation och en likvidator tillsätts. Likvidatorns uppgift är att sälja alla föreningens tillgångar och dela eventuellt överskott till bostadsrättshavarna. När föreningen är avvecklad och fastighet har sålts upphör bostadsrätterna och de boende kommer istället att inneha lägenheterna med hyresrätt.

Det är därför helt avgörande för föreningen att det finns en styrelse. 

Revisorer

Föreningens revisorer har som förtroendevalda i föreningen till uppgift att ha en översyn på ekonomin och styrelsens arbete. Till sin hjälp har de en extern revisor som hjälper till med revisionen av ekonomin inför årsredovisningen.

Valberedningen 

Valberedningens arbetsuppgifter är att vara objektiv och se till föreningens bästa och bortse från de egna och andras särintressen.

Valberedningen ska:
• Föreslå kandidater till de uppdrag som ska väljas på stämman.
• Sammanställa förslaget.
• Informera styrelsen.
• Offentliggöra förslaget till alla medlemmar, även där delge övriga nominerade.
• Föredra valberedningens förslag på stämman.
Nedan finns mer detaljerad information om vad detta innebär.

Utvärdering av sittande styrelse
Det är viktigt att ta fram information om hur den sittande styrelsen fungerar. Det är själva utgångspunkten för valberedningens arbete. Utvärderingen av styrelsen sker i samråd med ordföranden. Valberedningen intervjuar alla ledamöterna i styrelsen. Medlemmar som har både positiva som negativa synpunkter på styrelsen eller enskilda medlemmar i styrelsen ska också höra av sig till valberedningen.

Förslag på kandidater
För att hjälpa valberedningen med att få kandidater till de olika förtroendeuppdragen är det bra om du som medlem hör av dig till valberedningen i god tid, så att valberedningen hinner bilda en uppfattning om personens lämplighet.

Vem kan föreslås som kandidat?
Den föreslagna personen ska:
• Vara medlem i Brf Torpgläntan.
• Vara intresserad av att bidra på ett positivt sätt till bostadsrättsföreningens utveckling.
• Ha tid för uppdraget då möten sker kvällstid.
Det behövs ingen specialistkompetens eller högre utbildning, men viljan att göra en insats och att kunna samarbeta värderas mycket högt.


Utbildning
Utbildning i styrelsearbete finns via HSB, den är gratis.


Presentation av kandidater
I god tid inför föreningsstämman presenterar valberedningen de medlemmar som är nominerade till de olika uppdragen. Det görs på föreningens hemsida.


Arvoden
Valberedningen föreslår också arvode/andra ekonomiska ersättningar till förtroendevalda.


På stämman
Det är lämpligt att alla kandidater är närvarande på stämman och presenterar sig så att alla vet vem man röstar på. Det gäller naturligtvis även medlemmarna i den sittande styrelsen. Vi får inte glömma att det ständigt kommer nya medlemmar som kanske inte hunnit lära känna alla i föreningen. Valberedningen bör på stämman motivera varför de föreslår omval eller nyval.

 

Efter valet
Efter valet meddelar valberedningen de nominerade som inte blivit valda hur det gick.  Efter 3-4 månader kontaktar valberedningen de nyvalda styrelseledamöterna för att höra hur arbetet går, att samarbetet fungerar och hur de ser på sina uppdrag i styrelsen.