Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Köpa bostad? Få koll på kontantinsatsen och andra viktiga begrepp

Vad behöver man egentligen ha koll på innan man köper en bostadsrätt? Vad betyder kontantinsats, amortering och räntor? Här reder vi ut de viktigaste begreppen.
Ung tjej med röd ryggsäck.

Kontantinsats – vad är det?

De flesta som köper en bostadsrätt behöver låna pengar från banken. Normalt kan du låna maximalt 85 procent av priset på en bostad. Resterande 15 procent är det som kallas kontantinsats och den summa som du själv behöver ha sparat för att få ett lån från banken.

Räkna ut en kontantinsats

Det enklaste sättet för att ta reda på hur stor kontantinsats som behövs för en specifik lägenhet är att räkna ut vad 15 procent av bostadens pris blir. Om bostaden kostar 1 200 000 kr blir uträkningen: 1 200 000 kr x 0,15 = 180 000 kr. Du behöver alltså ha sparat 180 000 kr för att betala kontantinsatsen för den specifika bostaden och få ett lån från banken.

Spara till en kontantinsats

Det är viktigt att du gör en sparplan om du inte redan har sparat till hela kontantinsatsen. Att spara ihop till en kontantinsats kan ofta ta flera år, beroende på om och hur mycket du har sparat sedan tidigare och vad du har möjlighet att lägga undan varje månad. Var uthållig och tänk på det långsiktiga målet – det bästa sparandet är det som faktiskt blir av! Läs mer om hur du gör en månadsbudget.

Bospara hos HSB

Att bospara hos HSB är ett enkelt sätt att spara till en framtida kontantinsats. Samtidigt samlar du bosparpoäng som kan ge dig förtur till HSBs hyresrätter och nybyggda bostadsrätter i hela landet. Läs mer och kom igång med ditt sparande.

Flyttkartonger i kök, ung kvinna i bakgrund bär flyttkartong.

Andra viktiga begrepp att ha koll på:

Amortering: Det belopp du betalar av på ditt lån vid varje betalningstillfälle, vanligtvis i slutet av varje månad.

Belåningsgrad: Genom att dela summan av ditt bolån med värdet på din bostad får du fram din belåningsgrad.

Bindningstid: Du kan välja mellan olika bindningstider för räntan: från 3 månader (rörlig) upp till 30 år (bunden), eller ha en kombination.

Bunden ränta: Med bunden ränta vet du exakt vad din räntekostnad blir under tiden lånet är bundet.

Kontantinsats: För att få ett bostadslån måste du ha en egen insats, så kallad kontantinsats, på minst 15 procent av bostadens värde. 10 procent av dessa är handpenning som du betalar till säljaren när ni har skrivit på överlåtelseavtalet.

Lånelöfte: Lånelöfte är det första steget mot bostadsköpet. Med ett lånelöfte vet du hur mycket du får låna av banken och kan börja gå på lägenhetsvisningar. Tänk på att en ny låneansökan måste göras hos din bank inför den slutliga finansieringen.

Ränta: Kostnaden för att låna pengar från banken.

Ränteskillnadsersättning: Om du vill lösa ett bundet lån i förtid, har banken rätt att ta ut en ersättning.

Rörlig ränta: Rörlig ränta följer marknadsräntan och justeras var tredje månad.

Tillträde: Bostaden överlåts till dig och du ska betala resten av pengarna till säljaren.

Bospara till första egna bostaden

Upptäck HSB Bospar – ett smart sätt att spara till och köpa bostad där du också får förtur till HSBs hyresrätter och nybyggda bostadsrätter i hela Sverige.