Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Solceller minskar koldioxidutsläppen för HSB Skånes huvudkontor

15 april 2015 Med 300 kvadratmeter solceller på taket räknar HSB Skåne med att skapa el som kapar stora delar av elkostnaderna för huvudkontoret. Med tuffa klimatmål drivs verksamheten hela tiden mot nya utmaningar för att minska koldioxidutsläppen. I mitten av mars togs den nya solcellsanläggningen i drift och har redan minskat koldioxidutsläppen med 2 310 kg.

Utöver att sälja tjänster till bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare, förvaltar och äger HSB Skåne även egna fastigheter. En av dessa är huvudkontoret, som ligger på Gnejsvägen i Lund. Fastigheten har stora takytor i solläge - perfekt för placering av solceller.

Solcellsanläggningen täcker delvis behovet av el

Syftet med solcellsanläggningen, förutom att det är ett miljövänligt sätt att producera el, är att delvis täcka fastighetens behov av el. Eftersom elproduktionen är som störst under sommarhalvåret så matchar det elförbrukningen väl, då en hel del el går åt till en komfortkylanläggning eftersom huset har så bra solläge. Kapaciteten på anläggningen är uppskattad till 39 000 kWh/år.

Föregår med gott exempel i egna fastigheter

Genom att skapa energismarta lösningar i de egna fastigheterna, ser HSB Skåne hela tiden till att föregå med gott exempel. Med specialister i den egna organisationen kommer projekt som detta snabbt igång och har en kort gång från idé till verklighet.

Solcellsprojektet har sökt finansieringsstöd av det statliga stödet till solcellsanläggningar SFS 2009:689. Huruvida ansökan beviljas eller inte är i nuläget inte klart.

I servicecentret i entrén till byggnaden finns en monitor/display monterad som visar:

  • Nuvarande effekt (kW)
  • Dagens produktion (kWh)
  • Total produktion (kWh)
  • Minskade utsläpp CO2 (kg)

Produktionen igång

Mellan den 15 mars - 15 april producerade anläggningen 4 779,9 kWh vilket innebär att HSB Skånes koldioxidutsläpp minskade med 2 310,6 kg under samma period.

Entreprenören som anlitats är Alfa SolVind i Skåne, från Torna Hällestad.

Vid frågor om projektet, vänligen kontakta HSB Skånes ombyggnadschef Rolf Ekstrand:

Tel: 046-210 84 93 eller e-post: rolf.ekstrand@skane.hsb.se

Läs om nätverket Solelkommissionen som HSB ingår i.