Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

5 tips till bostadsrättsföreningar när räntorna stiger

11 oktober 2022 Hur påverkas din bostadsrättsförening när räntorna stiger? HSB Södertörns ekonomiexpert Ulf Gustavsson ger fem goda råd för hur styrelsen kan tänka och agera när räntorna stiger.

Den 20 september gick Riksbanken ut med ett pressmeddelande där man konstaterade att inflationen är för hög. För att föra inflationen tillbaka till målet behöver penningpolitiken stramas åt. Riksbanken meddelade att styrräntan skulle höjas med en procentenhet till 1,75 procent.

Riksbankens prognos är att räntan kommer höjas ytterligare och ligga nära 2 procent i början av nästa år. Att styrräntan höjs innebär att marknadsräntorna följer med upp. Och det är det som i sin tur ökar kostnaderna för bostadsrättsföreningens lån. Det senaste året har den bundna räntan stigit med omkring två procentenheter medan den rörliga ännu inte ökat lika kraftigt.

Varje bostadsrättsförening ska egentligen bedömas enskilt utifrån individuella förutsättningar men det finns några goda råd som gäller relativt generellt, säger HSB Södertörns ekonom Ulf Gustavsson.

1. Sprid lånen på olika löptider
– Genom att dela upp lånen och lägga dem på olika löptider; det vill säga att lånen har olika långa bindningstider sänker ni föreningens räntekänslighet och ni slipper riskera att allt för stora belopp löper ut samtidigt. Det är bättre att fördela skuldbördan över åren för att behålla avgifterna stabila. Ett riktmärke är att ett lån bör löpa ut varje år.

2. Amortera rätt
– Att amortera är ett måste för alla bostadsrättsföreningar. En bra nivå är två procentenheter av lånesumman. Att betala av befintliga lån skapar låneutrymme för nya lån. Många tunga investeringar har 50 års mellanrum. Om ni räknar på att betala ett lån på ungefär 50 år så skapas utrymme för ett nytt lån i tid till att det är dags för en större renovering.

3. Förhandla med bankerna
– Jämför de olika bankernas lånevillkor. Förhandla med bankerna och våga byta till en annan bank om ni blir erbjudna bättre villkor. Det krävs lite mer handlingskraft att förhandla om ert avtal med banken men det kan göra stor skillnad för föreningens ekonomi.

4. Spara till framtida underhåll
– Sparande till framtida underhåll är bostadsrättsföreningens viktigaste ekonomiska nyckeltal. Nivån bör ligga på mellan 200-300 kr/kvm/år för att täcka dagens slitage. Sparandet påverkas direkt av räntehöjningar, så här måste styrelsen säkerställa att rätt nivå bibehålls även framöver. Utöver underhåll kan sparandet användas till amortering.

5. Tänk långsiktigt med avgiftsnivån
– En styrelse måste alltid lyfta blicken och arbeta långsiktigt. Har ni behov av ett större renoveringsarbete framöver? Även om det ligger flera år fram i tiden så behöver ni ta höjd för det redan nu. Ni måste också ta med i beräkningen i vilken utsträckning föreningens kostnader för exempelvis uppvärmning och sophämtning ökarAvgiften i föreningen behöver alltså sättas i relation till samtliga kostnader som hör till bostadsrättsföreningen.