Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

88-åringen som inte vill sluta jobba

17 oktober 2022 Att spara el är Kjell Inge Olssons passion. Han är 88 år, elektriker och sedan många år IMD-konsult för HSB Malmö.

"Jag har hållit igång sedan jag gick i pension. Det är nog det som gör att man fortfarande hänger med."
I november fyller Kjell Inge Olsson 89 år, han håller sig pigg genom långa hundpromenader och genom att hålla sig ajour med vad som händer i världen. Inte minst på el-området.

Kjell Inge Olssons yrkesbana börjar och slutar med el. För nu börjar han så smått trappa ner från sitt uppdrag som elkonsult på HSB Malmö.

– Jag gör inte platsbesök längre men jag granskar det som killarna gör och vi har lite diskussioner.

Som ung utbildade han sig till elektriker och har sedan arbetat med el i olika yrkesroller genom livet.

– Efter pensionen jobbade jag på Ingenjörsförbundet som ombudsman på deltid i nio år. Jag har också varit ordförande i HSB brf Domaren i åtta år. Vi har 463 lägenheter, så det tog en
del tid.

Kjell Inge Olsson och hans sambo bor fortfarande kvar i HSB brf Domaren, ett stenkast från Pil-dammsparken i Malmö. Det var under tiden som ordförande i föreningen som han föreslog att de skulle börja med IMD, som står för individuell mätning och debitering. Det innebär att bostadsrättsföreningen står för elabonnemanget och delar upp abonnemangskostnaden på varje bostadsrätt istället för att alla betalar ett eget abonnemang. Lägenhetsinnehavaren debiteras därefter för den el som förbrukas i hens lägenhet, vilket mäts i en särskild mätare.

– Eftersom jag har ett förflutet med el, har jag följt med i utvecklingen och när det blev möjligt att genomföra IMD, det vill säga när nätgränserna för nätet ändrades, så var vi de första i Malmö som genomförde det 2006.

När HSB brf Domaren införde IMD fortsatte Kjell Inge Olsson att jobba med rådgivning till andra föreningar som ville veta mer. Genom åren har han hjälpt ett åttiotal föreningar med IMD. Numera är det två projektledare på HSBs energiavdelning som arbetar med IMD-relaterade frågor och Kjell Inge nöjer sig med att vara konsult. Han granskar deras uträkningar och underlag.

– Man kan väl säga att jag varit lite som en mentor. Idag lägger de själva upp arbetet och kollar bara av med mig.

Killarna är väldigt duktiga på detta nu och det ska de ha beröm för. Numera lägger jag bara några timmar per månad på detta, säger Kjell Inge.

Efter att hans egen förening startat med IMD sparade varje lägenhet in 1500 kronor om året. Numera är det cirka 3000 kronors besparing varje år, beräknat på cirka 2000 kilowattimmar per år, eftersom HSB också har fått ett bättre inköpspris på el, förklarar han. Återbetalningstiden på investeringen ligger på ett och ett halvt till två år.

Hur håller du dig så pigg?
– Vi har hund och jag har som målsättning att vi ska gå tre kilometer om dagen. Sen hoppar jag på motionscykeln när det är dags för Rapport på tv. Annars har jag ingen patentmedicin. Vi äter inte vegetariskt, ibland dricker vi lite vin.

"Eftersom jag har ett förflutet med el, har jag följt med i utvecklingen och när det blev möjligt att genomföra IMD så var vi de första i Malmö som genomförde det."

Det här är IMD

IMD står för individuell mätning och debitering. Det har som syfte att få ner kostnaderna för elkonsumtionen och skapa medvetande om förbrukningen. Istället för att varje lägenhet har sitt eget elavtal, övertar föreningen den rollen och har ett kontrakt. Som brukare av el slipper du olika kostnadsslag och betalar istället direkt för din egen förbrukning. Föreningen blir storförbrukare och kan pressa priser på ett helt annat sätt. Efter en teknisk installation kan man läsa av sin elförbrukning direkt i datorn eller på en app med timvisa uppdateringar. Debiteringen sker automatiskt via månadsavier från HSB.

Så gör du om du som boende vill ha IMD

Införande av IMD kräver ett stämmobeslut i bostadsrättsföreningen och som medlem kan man föreslå det genom en motion till föreningens stämma.