Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ränteökningar drabbar hushållen dubbelt

25 augusti 2022 I april började bostadspriserna för första gången på lång tid att röra sig nedåt. Samtidigt började bankerna höja sina utlåningsräntor. För hushåll som äger sin bostad i form av en bostadsrätt finns risken för en dubbel höjning av boendekostnaderna.
RÄNTEÖKNINGAR DRABBAR HUSHÅLLEN DUBBELT

Bostadsrätten är en unik boendeform. Dess motsvarighet finns i princip ingen annanstans i världen. Genom att de boende går samman och gemensamt äger (ofta) både fastighet och byggnader, delas ansvaret för att underhålla hela fastigheten. Inte bara den egna lägenheten. Resultatet är ett av världens bäst underhållna bostadsbestånd.  

Att köpa en bostadsrätt innebär att man köper in sig i föreningen genom att man köper en andel i den. Andelen konkretiseras genom att den ger ägaren rätt att använda en viss yta i föreningen som sin bostad.

De allra flesta bostadsrättsföreningarna behöver låna till underhåll och utveckling av gemensamma ytor och utrymmen. Allt från hissar, till stammar och fasader nöts och behöver underhållas eller bytas ut för att boendet ska fortsätta att vara tryggt och upplevas som bra. Kostnaderna för dessa lån betalas av de boende genom den månatliga avgiften.

Att köpa en bostadsrätt i våra kommuner är förenat med stora kostnader. Många hushåll behöver därför låna till köpet av bostaden.

När bankerna höjer sina räntor innebär det att kostnaderna för bostadens riskerar att höjas tvåfaldigt för boenden i bostadsrätt. Kostnaderna för de egna lånen ökar samtidigt som kostnaden för bostadsrättsföreningens lån ökar.

Vi är många som har hunnit vänja oss vid låga räntor, både som bostadsrättshavare och som förtroendevald. Som styrelse kan det vara frestande att skjuta på underhåll och investeringar för att slippa handla upp större lån. Nu mer än på lång tid, är det viktigt för styrelsen att ha god kostnadskontroll. Men det innebär inte alltid att det rätta beslutet är att inte påbörja planerat underhålla eller genomföra investeringar.

Att skjuta på underhåll och investeringar innebär fortsatt nötning av den gemensamma egendomen. Det i sin tur kan leda till åtgärder fördyras ytterligare.

Därför är det viktigt att hela styrelsen engagerar sig i höstens budgetarbete. Att ni pratar igenom och prioriterar tillsammans med er ekonom eller förvaltare. HSB Södertörn erbjuder hjälp att handla upp så förmånliga lån som möjligt och upphandling av el – två kostnader som vi vet utgör stora poster hos de allra flesta föreningarna. Så, var inte rädda för att be oss om hjälp eller att ställa frågor. Precis som alltid kommer vi att lösa det; tillsammans.