Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ökad trygghet och social gemenskap efter genomfört projekt

17 april 2024 När HSB Skåne startade projektet Goda grannar i Lund, tillsammans med HSB Living Lab och Generation Marianne, för drygt ett år sedan var målsättningen att öka den sociala gemenskapen och tryggheten i kvarteret. Nu avslutas projektet och resultatet visar att både tryggheten och gemenskapen har ökat.
Personer som fikar tillsammans utomhus

För HSB har gemenskap kopplat till bostaden varit en hjärtefråga sedan starten för 100 år sedan. Genom projektet “Goda Grannar – social hållbarhet i flerbostadshus” har HSB Skåne, tillsammans med HSB Living Lab och Generation Marianne, utforskat hur social gemenskap i ett bostadsområde kan komma igång och vilken stöttning som behövs för att få fart på olika sociala aktiviteter. Syftet med projektet var att skapa kontaktytor grannar emellan med målsättning att bryta ensamhet och ge förutsättningar för utökat socialt nätverk.

Projektet har bedrivits i Arenastaden i Lund, där boende i hyresrätterna i Kvarteret Målet och bostadsrättsföreningen HSB brf Nätet deltagit.

- Sedan uppstarten i mars förra året har flera olika intressegrupper vuxit fram. Exempelvis finns det grupper för hantverk och Canastaspel. Det har även bakats till olika träffar och anordnats after work för grannarna, säger Malin Bengtsson, kommunikationschef på HSB Skåne.

Totalt har 37 olika träffar anordnats under det gångna året med varierat antal deltagare och även om projektet nu går in i slutfasen så finns det ett stort intresse för att fortsätta genomföra träffar.

- Det är väldigt kul att det finns ett intresse för att hålla igång träffarna. Vi på HSB Skåne kommer framöver att fortsätta erbjuda gemensamhetslokalen torghuset kostnadsfritt för de boende som vill anordna träffar av olika slag för sina grannar, säger Malin Bengtsson.

Den avslutande utvärderingen visar att tryggheten ökat från 83% till 94% och bland de boende som deltagit i projektet är känslan av trygghet störst. Där svarar hela 100% att de känner sig trygga i sitt bostadskvarter. Gemenskapen i området har också ökat från 24% till 53% och även här är resultaten bättre bland de som deltagit i projektet (90%). I de intervjuer som gjorts med deltagarna uppger boende bland annat att det nu är fler som hälsar på sina grannar än tidigare.

- Det behövdes en mellanhand som satte igång och gav ramar och inspiration till att få till aktiviteter, säger en av samordnarna till träffarna.

Såhär kan du öka gemenskapen i din fastighet

  • Hälsa på dina grannar
  • Växla några ord exempelvis vid postfacken
  • Bjud in till spontanfika på gården
  • Skapa ett digitalt forum där du bjuder in dina grannar