Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Regeringen backar om skatten på solel

08 september 2016 Regeringen backar om den kritiserade skatten på solel, meddelade klimatminister Isabella Lövin när höstbudgeten 2016 presenterades. Beslutet välkomnas av HSB, som varit en drivande kraft i kritiken av skatten på solel.

RegeringeIsabella Lövinns höstbudget omfattar en storsatsning på områdena klimat och miljö där ca 1,8 miljarder kronor satsas. En intäktskälla som dock läggs i malpåse är den kraftigt kritiserade skatten på solel som infördes 1 juli i år.

– Om man producerar och konsumerar solenergi inom samma fastighet ska man inte skatta för det, sade klimatminister Isabella Lövin vid presskonferensen om höstbudgeten 2016.

"Nu kan utbyggnaden av solel ta fart"

– Det är mycket välkommet att regeringen meddelar att skatten på solel slopas. Nu kan Anders Lagoäntligen utbyggnaden av solel ta fart ordentligt, säger förbundsordförande Anders Lago.

Nätverket Solelkommissionen, där HSB samverkar med Telge Energi, Vasakronan och Solkompaniet, gjorde våren 2015 en utredning om solelens potential i Sverige. Utredningen Förbättrade förutsättningar för egenproduktion av solel slog fast att solel år 2030 skulle kunna producera 10 procent av Sveriges elbehov.

HSB arbetar för solelens framtid

Sedan riksdagen i december förra året beslutade om en ny skatt på större solelanläggningar, har den debatterats flitigt i media.

HSB har varit en drivande kraft i kritiken och har under året tagit fram rapporter, svarat på remisser, skrivit mängder av debattartiklar, anordnat seminarier och uppvaktat politiker i frågan.

Ett av målen – som nu ser ut att vara inom räckhåll – har varit att få bort energiskatten för fastighetsägare med mer än 255 kW solel. Den innebär att all egenproducerad solel, även den som används i fastigheten, beläggs med energiskatt.

I praktiken betyder det att fastighetsägare skulle få skatta för el de inte längre behöver köpa eftersom de själva producerar den på sina tak