Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Nordisk samverkan kan ge fler bostäder

09 september 2016 Idag är det omöjligt att bygga samma typ av hus i två nordiska länder eftersom reglerna är så olika – men genom samverkan går det att få ner byggkostnaderna i Norden. Det visar en ny rapport från NBO Housing Nordic där HSB är en av medlemsorganisationerna

Det finns ett stort behov av bostäder i hela Norden, inte minst billiga bostäder för utsatta grupper. I vart och ett av de fem nordiska länderna pågår ett intensivt arbete för att hitta billigare byggmetoder, men arbetet stupar ofta på att varje enskild marknad är för liten.

Värdefullt med nordiskt samarbete

– Genom gemensamma regelverk och gemensam standard såväl inom Sverige som tillsammans med de nordiska länderna, skulle det gå att få ner byggkostnaderna, säger HSBs förbundsordförande Anders Lago, som deltar i arbetet inom NBO tillsammans med andra kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer i Norden.

– Erfarenhetsutbytet inom NBO är mycket värdefullt och denna rapport är ett konkret exempel på vad det nordiska samarbetet kan leda till.

Gemensamt regelverk för effektivare byggande

I juni 2015 startade NBO projektet Byggherrar i Norden. Projektet har fokuserat på att Sabo Kombohusidentifiera hur byggprocesser kan bli mer kostnadseffektiva och vilka hinder som behöver undanröjas för att det ska gå att bygga samma typ av hus i alla nordiska länder.

– Sverige och Norge har bland de högsta byggpriserna i Europa och övriga Norden ligger inte långt efter, säger Jonas Högset, projektledare för Byggherrar i Norden.

– Med ett gemensamt nordiskt regelverk kan vi skapa en gemensam nordisk byggmarknad med fler aktörer, mer konkurrens och större utrymme för beställarna att ställa krav. I förlängningen ger det både fler och billigare bostäder.

NBO:s rapport visar att:

  • Norden behöver ett gemensamt tekniskt regelverk med gemensamma definitioner och mätmetoder
  • Harmoniserad bygglovsprocess. Bygglovsprocessen ser olika ut från land till land och skiljer sig också ofta åt mellan olika kommuner inom samma land. Gemensamma och tydliga regler skulle förenkla processen.
  • Utbildning i hur reglerna ska tolkas. Politiker och tjänstemän behöver få utbildning i hur regelverket ska tolkas så för att undvika godtycklighet.
  • Reglering av alla upphovsrättsliga frågor. Även arkitektens upphovsrätt kan se olika ut från land till land.

Läs hela rapporten här

HSB i nordiskt samarbete genom NBO

NBO, Nordiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer, är en ideell förening med åtta organisationer i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island som medlemmar som tillsammans representerar omkring 2,4 miljoner bostäder.
NBO arbetar för en gemensam vision för bostäderna i Norden: ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart boende för alla.

Medlemmar i NBO:

  • Sverige: HSB, Riksbyggen och Sabo
  • Danmark: Danmarks Almene Boliger, BL.
  • Island: Búseti Húsnæðissamvinnufélag och Felagsbustadir Hf
  • Norge: Norske Boligbyggelags Landsforening, NBBL
  • Finland: Kova