Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ministern för högre utbildning och forskning inviger HSB Living Lab

05 september 2016 Måndag 5 september invigdes HSB Living Lab, forskningsarenan där näringsliv och akademi under tio års tid ska samverka för nya lösningar för framtidens boende. Sveriges minister för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, invigningstalade i experimenthuset som är världsunikt i sitt slag.

HSB Living Lab på Chalmers i Göteborg invigdes måndag 5HLL Invigning september i närvaro av omkring 200 gäster och media, bl.a SVT som rapporterade om det världsunika experimenthuset

HSB Living Lab är startskott för tio års forskning i samverkan mellan näringsliv och akademi, något som Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, lyfte i sitt invigningstal:

– Utvecklingen av Sveriges forskning är oerhört central för landet. Genom detta goda exempel på en öppen forskningsarena, ges nu möjligheter till att snabbare få ut viktiga bostadsinnovationer på marknaden. Min förhoppning är att fler tar efter denna samverkansform och satsar på framtidens goda boende, säger Helene Hellmark Knutsson.

Tvättstudio med plats för umgänge

HLL TvättstudioUnder tre timmar fick alla gäster möjlighet att ta del av forskning som pågår i experimenthuset. Här demonstrerades framtidens Tvättstudio, en integrerad tvätt- och umgängesyta, den nya innovationen, Bioblender, som separerar vatten från kökskompost och möjliggör kompostering på den egna balkongen. Här visades också husets system för fjärrvärmeretur som sparar både energi och pengar.

 

Utbytbara väggmoduler

De tolv stora hålen i fasaden drog många nyfikna blickar till sig. De utbytbara väggmodulerna är ett av många exempel på HSB Living Labs forskningspotential.

– Tack vare möjligheten att testa nya väggsystem, isolering och fasadmaterial under en sådan lång tid som tio år har vi nu de allra bästa förutsättningarna för att lyckas få fram hållbara framtida lösningar, säger Angela Sasic Kalagasidis, biträdande professor vid Bygg och miljöteknik på Chalmers.

– För mig som forskare är de utbytbara väggmodulerna i HSB Living Lab lika med tanken på att vi skulle ha tillgång till 120 hus att testa på, vilket är en fantastisk möjlighet.

Små men stora lägenheter

Den 1 juni stod HSB Living Lab inflyttningsklart. Här bor studenter och gästforskare, HLL exteriörsamtidigt som forskning pågår dygnet runt. De ca 200 gästerna vid dagens invigning fick möjlighet att besöka studentlägenheterna och se hur en så pass liten yta som 12 kvadratmeter, eller 47 kubikmeter som de beskrivs i HSB Living Lab, kan upplevas så rymlig och ljus.

Rebecca Eurenius är en av de 33 boende och delar tillsammans med fem andra studenter kök, badrum, vardagsrum och balkong. Hon är stolt och glad över att ha blivit utvald att få bo i huset.

– För mig personligen är det viktigt att kunna bidra till forskning som förhoppningsvis ska resultera i nya innovationer och lösningar för framtidens boende. Att de mäter allt vi gör och hur vi rör oss gör mig inget alls, det är bara roligt att få vara med och dra mitt strå till stacken för en hållbar värld, säger Rebecca Eurenius, student på HDK i Göteborg.

Forskningsplattform för erfarenhetsutbyte

I HSB Living Lab samverkar tolv partner med boende i fokus från näringsliv och akademi. Samarbetet gör det både möjligt att skapa resurser för en relevant forskningsplattform och att dela kunskap och erfarenheter mellan olika branscher inom boendesektorn.

– För oss på HSB Göteborg betyder delaktigheten i HSB Living Lab enormt mycket. Att få verka på en forskningsarena där människor faktiskt bor och lever under en sådan lång tid som tio år är världsunikt. Här får vi lov att testa, misslyckas för att sedan lyckas, säger Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg.

Femton forskningsprojekt i höst

Under hösten 2016 kommer minst femton forskningsprojekt att startas upp i HSB Living. Inom loppet av ett år ska sedan flertalet nya innovationer vara framme för lansering. Förhoppningen är att man i HSB Living Lab kan snabba på processen och att man på bara två år, istället för dagens tio år, kan få ut boendeinnovationer på marknaden.

Vill du veta mer, kontakta:
Stefan Andersson, projektledare HSB Living Lab, + 46 705 80 59 90
Shea Hagy, forskningsledare HSB Living Lab +46 709 84 70 67
Cecilia Lööf, kommunikationsansvarig HSB Living Lab, +46 707 21 51 77

Följ med oss på resan mot framtidens boende.

HSB Living Lab är resan mot framtidens boende. Idén om ett levande laboratorium för forskning om en hållbar boendemiljö föddes 2010 och är nu verklighet 2016. Här på Chalmers bor och lever studenter HSB-medlemmar och forskare för att testa innovationer och tekniska lösningar för nästa generation bostäder.

I 29 lägenheter utrustade med mätstationer och 2 000 sensorer lever 33 personer i en ständigt föränderlig byggnad där väggar, fasader och inredning utvecklas efterhand som forskningen fortskrider. HSB Livning Lab är ett samarbete mellan 12 samverkanspartners och en unik arena för att skapa framtidens hållbara boendemiljöer.