Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Risk att statligt bostadsrättsregister blir dyrt för boende

17 december 2020 Regeringen beslutade nyligen att tillsätta en utredning för att föreslå hur ett offentligt register för bostadsrätter bör utformas för att öka effektiviteten och rättssäkerheten vid pantsättning av bostadsrätter. HSB anser att det är positivt med en bättre hantering av uppgifter om pantsättning, men att ett statligt offentligt register riskerar att bli dyrt för boende och bostadsrättsföreningar.

I dag är det bostadsrättsföreningens styrelses ansvar att notera pantsättning i föreningens lägenhetsförteckning. HSB har under en längre tid arbetat med frågan om en förbättrad panthantering. Och har tillsammans med de övriga bostadsrättsorganisationerna lämnat förslag på en gemensam digitaliseringslösning. Vårt förslag skulle bibehålla de grundläggande och viktiga principerna som gäller för en bostadsrättsförening om till exempel medlemsprövning. Uppgifterna skulle vara tillgängliga för den enskilde bostadsrättshavaren, bankerna och mäklare, men inte tillhandahållas i form av ett statligt register. 

Positivt att tillgängliggöra relevant information

– Vi ser positivt på att relevant information vid kreditgivning och pantnotering tillgängliggörs, vilket också vårt förslag syftar till. Det är viktigt att det är ordning och reda på dessa uppgifter, för bostadsrättshavare, bostadsrättsföreningar, banker och mäklare. Och även om det för de bostadsrättsföreningar som anlitar någon av de större förvaltarna sällan är ett problem, är det bra med en förbättrad och digitaliserad hantering, säger Anders Lago, förbundsordförande, HSB. 

Regeringens utredningsdirektiv är dock bredare än det förslag till kontroll över panterna som HSB, Riksbyggen, Bostadsrätterna och Fastighetsägarna tagit fram och innebär att registret ska vara statligt, antingen i form av ett självständigt register eller ingå i ett befintligt.  Dessutom ska utredaren bedöma om alla bostadsrätter ska omfattas eller bara de som är pantsatta.  

Risk att statligt register blir dyrt och krångligt

– Även om det är önskvärt med en bättre hantering av uppgifter om pantsättning, ser vi farhågor att ett statligt register kan bli dyrt och administrativt krångligt för boende och bostadsrättsföreningar. Och risken är att fler uppgifter än de mest nödvändiga samlas i detta register, som kan äventyra den enskildes integritet, säger Anders Lago.   

Läs mer om förslaget