Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Infografik: Äldre och boende i siffror

17 december 2020 En av tio i åldersgruppen 65-69 år och en av tre som är 80 år och äldre nekas bostadslån. Att äldre får möjlighet att flytta är viktigt för individen – men även för samhället då det är en viktig nyckel till en rörlig bostadsmarknad, säger Linn Matic, samhällspolitisk chef på HSB.

Andelen äldre ökar i samhället, och kommer att öka ännu mer framöver.

– Är man äldre och vill flytta bör man kunna göra det. Det är viktigt att det finns bostäder som passar livssituationen och att kreditrestriktionerna inte sätter onödiga käppar i hjulen, säger Linn Matic, samhällspolitisk chef på HSB, och pekar särskilt på de höga kalkylräntor på cirka 7 procent som bankerna tillämpar vid kreditprövning:

– Som ränteläget är nu, och troligen under lång tid framåt, är det inte rimligt med så höga kalkylräntor.

Linn Matic understryker att man bör planera för sitt boende i god tid. Väntar man för länge kan det vara mycket svårt att få lån.

– Eftersom det nästan alltid är billigare att bo i bostadsrätt eller villa än i hyresrätt är det viktigt att se till att man inte hindras av onödiga kreditregler den dag man vill sälja och flytta. Att äldre har möjlighet att flytta är en nyckel till rörlighet på bostadsmarknaden och därför viktigt för hela samhället.

För att äldre ska vilja flytta måste det finnas bostäder som passar, något HSB tänker på vid nybyggnation, menar Linn Matic:

– Vi lägger exempelvis stor vikt vid gemensamma utrymmen och möjlighet till gemenskap inom bostadsrättsföreningarna, men vi tänker även på tillgänglighet och trygghet. Och med hjälp av smart teknik skapar vi ännu bättre förutsättningar för äldre att kunna bo kvar och bo tryggt, säger hon.

Aldre_och_boende_i_siffror_Bild1_NY.jpgAldre_och_boende_i_siffror_Bild2_NY.jpgAldre_och_boende_i_siffror_Bild3_NY.jpgAldre_och_boende_i_siffror_Bild4_NY.jpgAldre_och_boende_i_siffror_Bild5_NY.jpgAldre_och_boende_i_siffror_Bild6_NY.jpgAldre_och_boende_i_siffror_Bild7_NY.jpgAldre_och_boende_i_siffror_Bild8_NY.jpgAldre_och_boende_i_siffror_Bild9_NY.jpg

Gisela Grahm, 76, är fast i sin villa

Nya regler på bolånemarknaden har gjort det mycket svårt för pensionärer att låna till en bostad. Gisela Grahm, 76, är en av alla seniorer som vill flytta från sitt stora boende men hindras av regler och krav.
Läs hela reportaget här