Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

De bytte villalivet mot hyreslägenhet

09 december 2020 Inspireras av Ingela och Patrik Frykman som sålde villan och föll pladask för HSB-hyreslägenheten mitt i Sundsvall, – Vi har inte ångrat oss en sekund, säger paret som först inte hade en tanke på att de kunde få en hyresrätt via HSB.

Att stiga in i det k-märkta trapphuset på Esplanaden i Sundsvall är som att förflyttas ett sekel tillbaka i tiden. Det schackrutiga marmorgolvet, väggmålningarna, det smäckra smidesräcket och den spiralformade trappan som avslutas i ett ljusschakt i taket högst upp slår an en slottsliknande ton. Två långa trappor högre upp knackar vi på hos familjen Frykman. Utanför de höga fönstren pågår stadslivet på Stora torget för fullt. Men inne i lägenheten är det så tyst att man kan höra katten Ozzy, 12, kurra under bordet.

– Det är klart att det känns maffigt att få bo i ett så anrikt hus. Vad vi gillar mest med lägenheten…? Ja, vad ska vi börja med?, säger Patrik och skrattar.

”Det märks att det är påkostade materialval och smarta detaljer överallt.”

Kanske med takhöjden på 3,20 meter. Eller med de höga, unika fönstren med de djupa fönsternischerna. Tillsammans ger de en fantastisk rymd i trerummaren, och vyn ut mot torget och de vackra stenhusen är som en tavla. I fonden anar vi Södra stadsberget.

– Vinterkvällar ser vi den upplysta slalombacken på berget från vardagsrummet. Det är lite häftigt med tanke på att vi bor mitt i stan, säger Ingela. Takhöjden ger gott om extra förvaring. I köket kräver de dubbla högskåpen i Marbodalköket en stege för att nå de översta hyllorna.

Det märks att det är påkostade materialval och smarta detaljer överallt, bland annat är det ekparkett i hela lägenheten. Och vi älskar hur rummen och de öppna ytorna är disponerade. HSB har gjort ett bra jobb, lägenheterna är oerhört fräscht renoverade, säger Patrik.

”Vi ville in till stan, helst mitt i smeten!

Paret flyttade in för snart ett år sedan. Men att lämna den stora villan i Njurunda, två mil söder om stan, var inte självklart. Ingela var den som först väckte tanken på flytt. Yngste sonen Pontus hade precis flyttat hemifrån och maken Patrik var ofta bortrest i jobbet.

– Vi hade underbara år i huset, men på slutet kändes det lite ödsligt, att gå där ensam på 200 kvadratmeter med katten…, säger Ingela och ler. I samma veva köpte paret en fjällstuga i Storhogna i Vemdalen, och intresset för trädgården och odling falnade i takt med att resorna dit blev fler. Även Patrik började se fördelarna med att byta villalivet mot lägenhet, och snart var paret redo för nästa steg.

– När Patrik väl var klar med huset, var vi helt överens om att vi ville in till stan, helst mitt i smeten! Vi ville kunna promenera till jobbet, gå ut på kaféer och på restaurang, säger Ingela, och Patrik fortsätter:

– Eftersom vi har lugnet i stugan, ville vi ha pulsen här. Det är härligt med kontrasterna. Men efter så många år i villa var vi inte helt säkra på att vi verkligen skulle trivas, så vi ville börja med en hyreslägenhet, säger han.

”Vi hade faktiskt inte en tanke på att vi kunde få en lägenhet via HSB.”

En kollega till Ingela tipsade om HSBs visning av trerumslägenheter, mitt i stan.

– Vi hade faktiskt inte en tanke på att vi kunde få en lägenhet via HSB. Eftersom vi inte stod i några köer trodde vi att vi bara kunde gå till privata hyresvärdar. När vi väl kom på visningen föll vi pladask för lägenheten och anmälde vårt intresse, men trodde aldrig att det skulle bli aktuellt, berättar Ingela.

Glädjen var därför desto större när de fick beskedet: de hade fått sitt drömboende. Mindre än en vecka senare var villan såld.

– Vi hann inte ens kolla på några andra lägenheter, men det gjorde ingenting – det var en fantastisk känsla när vi fick vet att vi fått lägenheten. Vi var ju inställda på att kanske inte hitta rätt direkt, och flytta in i ett mer tillfälligt boende först. Men här trivs vi ju otroligt bra. Här vill vi bo kvar, säger de.

Det här är vi:

Namn: Ingela och Patrik Frykman.
Bor: I en lägenhet på tre rum och kök i HSBs hyresfastighet i Rahmska huset i Sundsvall, samt fritidshus i Storhogna, Vemdalen.
Familj: Tre utflyttade barn, Hanna, 29, Gustav, 26 och Pontus, 22. Samt katten Ozzy, 12.
Gör: Ingela är domstolshandläggare på Hovrätten för Nedre Norrland och Patrik är revisor på Intertek Certification.

Rahmska huset i Sundsvall:

  • Byggdes av familjen Rahm år 1891, tre år efter att Sundsvall härjats av den brand som förstörde stora delar av staden.
  • Branden 1888 var den tredje i stadens historia. Staden byggdes upp i stenmaterial efter förslag av ett försäkringsbolag. Sundsvalls centrum kallas i dag Stenstan.
  • Den strikta enkelheten och de öppna tegelytorna med konstrikt smide anses vara ett lysande exempel på dåtidens arkitektur.
  • Huset köptes av HSB 2014 och 2016 stod de tio lägenheterna klara efter en omfattande renovering.

Intresserad av hyresrätt i HSB?

HSB har drygt 25 000 hyresrätter över hela landet. Ett bosparande i HSB ger chans till förtur till både hyresrätter och nybyggda bostadsrätter. Anmäl intresse för en hyresrätt, sök och hitta ditt nästa boende här.