Andrahandsupplåtelse

Andrahandsupplåtelse är lagens sammanfattande begrepp för båda formerna: • Andrahandsuthyrning är att mot hyra upplåta sin lägenhet. • Andrahandsupplåtelse är att låta någon bo i lägenheten utan att han eller hon betalar hyra.

Föreningen godkänner upplåtelse i andra hand genom uthyrning om du till exempel ska arbeta eller studera på annan ort. Även "provboende" på annat håll är ett godtagbart skäl till att få hyra ut i andra hand.

Ansök i tid!
Din ansökan ska ske skriftligen i bägge fallen och lämnas till styrelsen. Blankett för ansökan om andrahandsupplåtelse finns här. Glöm inte att motivera din ansökan.

Om jag får nej? Vad gäller då?
Vid avslag på ansökan kan du överklaga beslutet till Hyres- och arrendenämnden i Östergötland för ett slutligt avgörande.

Kontrakt som är skrivna eller löften som är avgivna utan att styrelsen medgett andrahandsupplåtelsen är utan verkan. Om du vid ett negativt besked på din ansökan ändå hyr eller lånar ut Din lägenhet riskerar du att föreningen, efter att ha uppmanat dig att avbryta andrahandsupplåtelsen och du inte har gjort det, förklarar att ditt nyttjande av rätten till din lägenhet med bostadsrätt är förverkad och att föreningen är berättigad att säga upp dig för avflyttning. Efter uppsägning för avflyttning kommer föreningen därefter att hos Kronofogdemyndigheten ansöka om tvångsförsäljning av bostadsrätten.

Ansvar vid andrahandsupplåtelse
Ansvaret för den person som lägenheten upplåts till i andra hand ligger till 100 procent hos bostadsrättsinnehavaren. Alla klagomål på hyresgästen samt eventuella krav på betalning kommer att göras mot bostadsrättshavaren, dvs. mot dig. Vid eventuell vräkning är det bostadsrättshavaren som vräks.

Besittningsskydd
Glöm ej att avtala bort besittningsskyddet.

Var vänder du dig?
Har du frågor kontakta förvaltaren i brf Brudlyckan.