Underhållsansvar

Att bo i bostadsrätt innebär att man har större frihet men också ett större ansvar för sin lägenhet än om man hade bott i en hyresrätt. Det är viktigt att veta vad det är som gäller. I foldern "Vem skall underhålla bostadsrätten?" finns matnyttig information om underhållsansvaret. Ytterligare läsning om vad det innebär att bo i bostadsrätt finner du i foldern "Vi skall inte bara bo..." Klicka på länkarna nedan för att öppna foldrarna i pdf-format.

Som bostadsrättsinnehavare har Du ett särskilt ansvar för lägenheten man bor i, men Du har också ett ansvar för fastigheten som sådan. Med detta menas utrymmen både ute och inne som medlemmarna gemensamt disponerar. När du använder lägenheten ska du se till att bevara vad som kallas sundhet, ordning och skick inom fastigheten. Du ansvarar också för vad dina familjemedlemmar och gäster gör.

Med nyttjanderätten till lägenheten får du både rättigheter och skyldigheter.

Skyldigheterna handlar om att vårda och sköta om din bostad, du avgör t.ex själv när det är dags att måla om, byta ut spisen, lägga in parkettgolv och tapetsera eller göra andra förbättringar i lägenheten. Vill du göra större förändringar i lägenheten, till exempel flytta väggar, så måste du ha tillstånd från föreningens styrelse.

Rättigheterna handlar om att själv få göra vissa förändringar i lägenheten. Ansvarsfördelningen mellan dig och föreningen är reglerad i stadgarna och bostadsrättslagen. I stadgarna anges hur föreningens verksamhet ska vara organiserad, vilken beslutsordning som ska gälla och vilka krav som ställs på dig som medlem. Ta del av stadgarna innan du blir medlem.

Som bostadsrättsinnehavare har du också ett ansvar för vissa delar i lägenheten som kan bli dyra att ersätta vid skada. Du är skyldig att ha egen hemförsäkring men Brf Brudlyckan har sedan några år tillbaka en gemensam bostadsrättstilläggsförsäkring. Mycket av det som medlemmarna tycker är viktigt för trivseln i boendet regleras varken i lagar eller stadgar. Sådana frågor beslutar man om tillsammans. Tillsammans skapar du och dina grannar den boendemiljö vi vill ha.

De pengar som finns i din inre reparationsfond kan utbetalas till dig när du har gjort renovering i din lägenhet. Blankett om du vill ta ut pengar finns nedan.