Boendeträff våren 2017

14 mars 2017 Vid boendeträffen som hölls den 23 februari var temat energi och energibesparing. Förutom styrelsen deltog Kristianstad kommuns energirådgivare Martin Holmén. Styrelsen informerade om de undersökningar som genomförts för att åstadkomma en mer kostnadseffektiv energianvändning. Speciellt möjligheten till att installera så kallad geoenergi har utretts. Dessutom har Martin besökt vår fastighet för att ta reda på vilka möjligheter till energibesparingar som finns.

Mötet hölls under trevliga former och en rad idéer och synpunkter framkom och diskuterades. Vi enades slutligen om följande sammanfattning:

 ·  Vi bör försöka påverka HSB Skåne att ta initiativ som innebär stöd och hjälp till föreningarna på lokal nivå till att utveckla energibesparande åtgärder. HSB Skåne har såväl juridisk som annan relevant kompetens som skulle vara värdefull att ta del av

 ·   Vi släpper inte tanken på geoenergi även om det visats sig mer komplicerat än vi först trodde. Alexsander Bacanovic, boende i fastigheten och dessutom föreningens revisor, kommer att utreda ärendet ytterligare och återrapportera till styrelsen

 ·   Styrelsen kommer att inbjuda Tommy Ivarsson, brf Boken, till ett möte för att diskutera solceller och effektivisering av fjärrvärmesystemet. Tommy hade inte möjlighet att närvara vid detta tillfälle men vi ser fram emot att ta del av hans erfarenheter vid senare tillfälle.

 ·  I samband med diskussionen om solceller uppkom frågor av skatteteknisk karaktär. Ulf Nilsson, boende i fastigheten och dessutom anställs på skatteverket, kommer att utreda dessa frågor och återrapportera till styrelsen.

 ·  Våra fönster är en stor källa till värmeförluster. Vi kommer att undersöka vilka kostnader som är förknippade med fönsterbyten och vilka energibesparingar som kan uppnås. Dessutom innebär byte av fönster en förbättring av innemiljön förbättras. Ordföranden Styrelsen kommer att ta hjälp av Martin Holmén för att hantera denna fråga.

 ·   Styrelsen går under våren utmed information till de boende om vilka energikostnader vi har och på vilka sätt man som enskild bostadsrättsinnehavare kan genomföra energibesparande åtgärder. Att se över fönstrens gummilister och byta duschmunstycke kan nämnas som exempel. I det senare fallet kan man spara upp till 30 % av varmvattenförbrukningen genom att byta till ett mer energisnålt alternativ. Eventuellt kan föreningen stå för de kostnader som byte av duschmunstycke innebär. De nyinflyttade bör få en särskilt information kring vad man som boende kan göra för att spara på föreningens gemensamma energikostnader.

Styrelsen