Uttalande om OVK

23 juni 2016 Det har förekommit diskussioner om obligatorisk ventilationskontroll (OVK), om fläktar i kök och badrum samt ventilationssystem i Brf Götas fastigheter. Styrelsen vill klargöra de ställningstagande vi gjort och vilka utgångspunkter vi arbetat och arbetar utifrån.

Två viktiga ställningstaganden behöver lyftas fram:

1. De mer formella aspekterna av OVK; varför vi genomfört den, Boverkets regler och kommunens uppföljning av att regelrna följs samt vad som kommit fram i samtal med kommunens byggnadsinspektörer.

2. Kvalitén på ventilationen i Brf Götas fastigheter och hur den kan förbättras.

Så styrelsens svar:

1.

Under 2004 genomfördes en OVK - besiktningen som också lämnades in till kommunen. Den visade på att alla lägenheter var godkända, vilket den byggnadsinspektör som styrelsen pratat med fann ytterst märkligt. Enligt honom skulle så inte vara fallet.

Under 2013 genomfördes en ny besiktning men den finns inte registrerad hos kommunen. Enligt de regler som gäller är det den som genomför besiktningen som är skyldig att lämna protokollet till berörd myndighet, i detta fall kommunen. På frågan varför detta inte uppmärksammats på byggnadskontoret gavs svaret att efter de att kommunen intelängre kunde ta ut en avgift för sin översyn blev detta inte en prioriterad arbetsuppgift av tjänstemännen. Man har dock återigen lyft frågan inom förvaltnigen.

El- och statusbesiktningen, 2014, aktualiserade frågan huruvida det fanns en godkänd OVK eller inte. El- och statusbesiktningen talade emot fläkt kopplad till självdragskanal vilket resulterade i en ny OVK 2015-16.

Styrelsen konstaterar att mellan 2004 och den nu, 2015, genomförda besiktningen som finns registrerad hos kommunen, finns ingen godkänd OVK utifrån gällande regelsystem. Efter det att en kompletterande OVK (2016) nu genomförts kommer kommunen att ha ett giltigt protokoll och bostadsrättsföreningen ha därmed uppfyllt sin besiktningsplikt.

De åtgärder den senaste OVK menar behöver göras, är därför också något som måste genomföras. Att inte agera kan leda till att föreningen tvingas betala vite (avgift) till kommunen.

2.

Styrelsens strävan är naturligtvis att boende ska  ha en god och hälsosam luftcirkulation. I samband med OVK framkom en rad brister som innebär att luftcirkulationen påverkas. Som boende behöver du se till att ventiler vid förnster och i dörren mot badrummet är öppna, att fläkten i badrummet fungerar tillfredsställande och att det finns ventilation i köket.

Boende kommer att få ut besiktningsprotokoll under vecka 26, där det framgår vilka eventuella brister som finns i din lägenhet. Om du inte erhåller något sådant beiktningsprotokoll är din lägenhet godkänd avseende OVK och du behöver inte vidta någon åtgärd.