Ordning och reda i soprummen

24 maj 2011 I soprummen slänger vi matavfall, hushållsavfall och restavfall. För att kunna hålla våra kostnader för renhållningen nere är det viktigt att inte fylla sopkärlen mer än vad kärlen rymmer.

- Vad spelar det för roll i vilket kärl jag slänger soporna? undrar du kanske när du står där i soprummet. Och jo - det spelar en större roll än vad du kanske tror. Varje gång som soporna hämtas har nämligen sophämtarna rätt att vägra tömma varje sopkärl som är fyllt med råge över kärlets volym. Förutom att sådana kärl inte blir tömda och därmed begränsar allas våra möjligheter att göra oss av med sopor, så måste föreningen då beställa extratömning av kärl som inte tömts. Kostnaden för detta hamnar naturligtvis till slut på avin med månadsavgiften - inte bara för dig utan för alla som bor i Mandolinen.

Samma sak gäller för sopor som lämnats utanför sopkärlen och grovsopor som lämnats i soprummen istället för att transporteras till återvinningscentral. Renhållningsverket tar nämligen inte hand om sådant utan extrakostnaden för att få bort det hamnar så småningom på våra avier med månadsavgifterna. Sopor som slängs i fel kärl ökar också på renhållningskostnaderna, eftersom vi får betala för varje sådant kärl som om det vore restavfall, dvs. till högsta taxan.

Visst kan det kännas bekvämt att slänga soporna i första bästa kärl som står innanför soprumsdörren, men bekvämlighet kostar, här som i så många andra sammanhang. Genom att slänga soporna i rätt kärl och inte fylla kärlen mer än vad de är avsedda för, så kan vi hjälpas åt att hålla renhållningskostnaderna - och i förlängningen månadsavgifterna - nere, till glädje för alla som bor här!