Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Slösa inte energi i onödan

11 mars 2021 Visste du att ni som förening kan bidra till minskad klimatpåverkan genom bättre kontroll av fastighetens anläggning avseende värme och ventilation? Och som en extra bonus får ni större medvetenhet om anläggningen och kan därmed också förlänga dess livslängd. Vinst för såväl plånboken som för miljön.

HSB Skåne erbjuder olika energitjänster, och senaste tillskottet är tjänsten Energi- och funktionskontroll. Tjänsten innebär en kontroll av fastighetens anläggning och funktion. Efter genomförd kontroll får föreningen en rapport över anläggningens status med eventuella förslag på åtgärder och
förbättringar.

– Precis som bilen behöver servas behöver ventilationsaggregatet en årlig kontroll för att inte livslängden ska förkortas, förklarar Per Jönsson, energikonsult på HSB Skåne.

Vid en kontroll av anläggningen kan rena fel och enklare serverunderhåll upptäckas. Ett vanligt exempel är att filter i aggregatet behöver bytas ut, en åtgärd som bidrar till en minskad elförbrukning av anläggningen. HSB Skånes energiavdelning är vana vid att ta sig an stora som små projekt och kan även anlitas vid mindre åtgärdsbehov som filterbyte eller reparationer av aggregatet. Många bäckar små är något som passar väl in när det gäller att hitta energitjuvar i fastigheten. Ventilationsaggregatet är ett av flera ställen i fastigheten som lönar sig att se över. Per Jönsson har genomfört många och varierade projekt hos bostadsrättsföreningar och i HSB Skånes egna fastigheter under åren.

– Ett tips är att sätta konkreta mål för fastigheten och därefter ta oss till hjälp för att hitta lösningen för att nå dit. Tillsammans med er i styrelsen går vi igenom vilka mål ni önskar uppnå och ger förslag på lösningar, säger Per
och fortsätter:
– Det kan vara allt från en trygg och säker drift till kraftigt sänkta driftkostnader med minskad energianvändning och miljöpåverkan.

HSB Skånes filosofi är att med rätt driftåtgärder ge bra förutsättningar för en framtidssäker byggnad med låga driftkostnader, låg energianvändning samt minskad miljöbelastning. Ett sätt att upptäcka energitjuvar i fastigheten är genom värmefotografering där energikonsulten lokaliserar värmeförluster eller köldbryggor som ger kalla bostäder.

HSB Skåne har vidtagit en rad åtgärder för minskad energiförbrukning, såsom att tilläggsisolera fastigheter och optimera driftsystemen. Genom det arbete som görs i de egna fastigheterna får man fram resultat att analysera för att bättre kunna hjälpa föreningarna.

Fördelarna med Energi- och funktionskontroll:

  • Säkerställer anläggningens livslängd.
  • Säkerställer låga driftskostnader.
  • Får kontroll på anläggningen.

Vill ni veta mer om våra energitjänster?

Hör av er till oss på HSB Skåne på 046-210 84 00 eller energi-skane@hsb.se