1800-talet - ett sekel med bl.a. Skol- och Kyrkbygge

Behovet av en skola blev påkallande och på 1830-talet blev skolbygget färdigt och 5 år senare togs skolan i bruk. Orsaken till förseningen var dels lärarfrågan och dels att skolbyggnation fick fungera som ett provisoriskt sjukhus under koleraepidemin 1834. 1835 kom i alla fall undervisningen igång.

Eftersom det frortfarande inte fanns någon kyrka i Strömsbro fick skollokalen duga även för gudstjänsterna.

På 1840-talet började bränneriet gå allt sämre. 1845 skedde den sista bränningen. Strömsbroborna miste sina arbeten, men de behövde inte vänta allför länge förrän flera nya arbetstillfällen dök upp.

1849 bildades GMAB, Gefle Manufaktur AB, en textilfabrik i lokalerna där kronobränneriet tidigare funnits. Året efter stod fabriken klar, med 4 våningar, där spinneri, väveri och flera kontorsrum inrymdes. I februari 1852 startade driften.

Så småningom uppfördes också bostäder åt många unga flickor som sökte sig till Strömsbro för att arbeta i textilfabriken. Denna byggnad kom att kallas för "Flickbyggningen" och uppfördes enligt engelsk modell. Som mest bodde där 96 flickor.

I samband med flickbyggningen byggdes även den "Engelska byggningen". Den kom att bli Sveriges första tvåvånings-radhus.

Under 1860-1880 kom mycket finsk arbetskraft till Strömsbro för att arbeta i fabriken och med järnvägsbygget. Affärslivet och ölstugorna blomstrade och konkurrensen om flickorna på flickbyggningen hårdnade.

I slutet av 1800-talet stod även en kyrka klar att invigas. Strösmbro kyrka är en av landets äldre småkyrkor.