1900-talet - Egnahemsbyggande, Föreningsliv och Fabriksnedläggning

När allt fler började bygga sina egna bostäder, utvecklades så småningom en gårdsägarförening. Föreningen bildades 1903 och finns fortfarande och är därmed landets äldsta "villaägarförening".

Stömsbro kallades också i folkmun för "Rallarbo". I samband med järnvägsbygget Gefle - Ockelbo i början av 1880-talet kom det många järnvägsarbetare (rallare) och bosatte sig i Strömsbro, därav namnet "Rallarbo".

Någon bostadsbebyggelse öster om Färgerigatan fanns inte fram till 1940, frånsett ett par gamla hus på Sandbacka. Det fanns en trösklada och isstackningsplats "Bullerboladan". Den låg ungefär i nuvarande korsningen Rösgatan/Lägergatan.

Rallarbo blev också smeknamnet på ishockeylaget i Strömsbro IF, som bildades 1921. Laget spelade i Sveriges högsta serie under 1950- talen och 1960-talen. Många legendariska namn fanns med i laget; Gert Blomé, Per-Olof Härdin och Bertil "Masen"Karlsson. Målvaktslegenderna Leif "Honken" Holmqvist, William Löfqvist, Berndt "Skräcken" Karlsson och Bengt-Olof Andreassen har samtliga rötter i Strömsbro IF.

Enligt engelsk tradition skulle alla större industrier med självaktning ha en egen musikkår. 1954 bildades en sådan på Gefle Manufaktur AB. Musikkåren bestod av ca 15 medlemmar och ledare och initiativtagare var musiksergeant C. Lindahl. Artikelförfattaren Rolf wahlman och hans far Oskar Wahlman var med i musikkåren från starten.

Efter div uppgångar och svackor för GMAB under första halvan av 1900-talet kom så ett allvarligt läge för fabriken 1960. Hela den svenska textilindustrin drabbades och fabrik efter fabrik lades ner.

I början av 1960 fick strömsbroborna chockbeskedet om att även deras fabrik skulle läggas ner och vid midsommartid samma år stannade de sista maskinerna.