Vårt yttre område år 2019

19 oktober 2019

Det händer äntligen lite saker ute på våra gårdar och runomkring i området som du kanske redan har sett. Vi passar ändå på att nämna vad som har hänt eller är pågående under resten av 2019:

Källare: Stora delar och områden i våra källare har fräschats upp och målats om över väggar och gemensamma utrymmen, en bedömning kommer göras om det finns yttrerligare behov. Golven kommer granskas då våra fastigheter är från 1950-talet vilket gör ommålning av dessa lite mer komplicerat.

Belysning: Pågånde under hösten 2019 under Oktober månad. Föreningen förstärker och byter ut lyktstolpar, lampor och andra ljuskällor över hela området. Ett önskemål från flera boende samt en välbehövlig åtgärd för att öka tryggheten. Ingreppet utvärderas nu under höst och vinter för att se om något mer behöver kompletteras.

Pergolas och stensättning: Våra röda pergolas och vita spaljeér har bytits ut utanför de flesta entréer samt ute på gård 2 och 3 då dessa var i väldigt varierande skick eller rentav fallfärdiga. Nya sittplatser i form av lösa sittbänkar kommer ersätta de fasta platserna för att underlätta framtida underhåll och möjligheten att demontera dom separat vid behov. De kommer kompletteras löpande där de saknas för tillfället. Stensättningen utanför entréerna har förbättrats då även dessa var väldigt varierande i nivå och placering. Sedan är styrelsen medvetna om att det finns övriga stensättingar som även behöver ses över, dessa blir ett lite senare projekt då det är betydligt mer omfattande och kostnadskrävande.

Farthinder och "Suggor": På boendes begäran och på förekommen anledning så har föreningen nu köpt in och lagt ut Svart/gula farthinder på infarterna till området och gårdarna. Det finns även så kallade betong "suggor" uppställda på strategiska plaser för att förhindra genomfart på innergator och uppställning av fordon på gräsmattor med mera som absolut inte är avsett för detta. Egentligen är detta en onödig kostnad då man borde kunna visa mer hänsyn och respekt mot vår säkerhet i området men nu är det tyvärr inte så.

Ny lag gällande Rökning på allmän plats: Den 1:a juli 2019 så trädde den nya lagen i kraft som även reglerar rökning i vår boendemiljö. Detta gäller även Brf Stigarna och det innebär att du inte inte längre (eller egentligen inte ska ha gjort det innan heller) får röka intill entréer, huskroppar eller lekplatser för att säga några delar som påverkar oss boende. Detta har egentligen redan varit en standard av att visa hänsyn till sina grannar men nu är det altså reglerat i lag. Rent praktiskt handlar det faktiskt om att all rök intill huskropparna sugs in i självdragssystemet och in till övriga boende samt upp i trapphusen. Än så länge gäller inte lagen rökning på balkongerna men likaväl här så kan det uppfattas som störande eftersom luften går in i lägenheterna via insugsventilerna på samtliga fönster.