Kallt i lägenheten?

Temperaturen i din bostad
Temperaturen i din bostad ska vara cirka 21 grader. Värmen i din lägenhet sätts på automatiskt när det blir kallt ute. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten skickas ut till elementen.

Under hösten och våren skiftar temperaturen ute mellan varma dagar och kallar nätter. Det gör att det kan ta ett tag för värmesystemet att hitta rätt balans på temperaturen inomhus. Då kan du uppleva att det blir lägre temperatur i din lägenhet, men det brukar regleras på någon dag. 

Kalla element betyder inte att det är för kallt i lägenheten
När ditt element känner av att det är rätt temperatur i din lägenhet stängs det av. Efter ett tag svalnar det till samma temperatur som i rummet. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala, fast det är kallt ute. Blir det svalare än 21 grader i rummet värms elementet upp igen.

Termostaten på elementet
Termostaten på sidan av elementet känner av rummets temperatur och stänger av och på elementet automatiskt för att hålla en jämn inomhustemperatur och spara energi när det är varmt nog. Fullt uppskruvad är den inställd att stängas av när temperaturen i rummet överstiger 21°C.

Vill du ha en svalare temperatur, t ex i sovrummet, går det att vrida ner termostaten till en lägre siffra. Om det tillförs ”gratisvärme” från t ex solen, många tända ljus och lampor eller att många personer vistas i rummet, stänger termostaten automatiskt av tillförseln av varmvatten i elementet eftersom det ändå är tillräckligt varmt. Så fort temperaturen i rummet sjunker öppnas ventilen automatisk och varmvattnet strömmar till. Därför händer det att alla element i samma rum inte alltid är lika varma.

Sommartid
Även under den varma årstiden anpassar sig termostaten efter utomhustemperaturen. Framförallt under vår och höst kan den växla kraftigt, särskilt mellan dag och natt.

Vattenburna element
Elementen i lägenheten värmer upp rummen vid behov, så att det alltid är minst 20-21°C under dagen om du har fönstren stängda. Elementen är fyllda med vatten som cirkulerar i hela husets värmesystem. När elementet avger värme till rummet svalnar vattnet gradvis av. Det är därför elementet är varmt upptill, där varmvattnet kommer in, och svalare nertill, där vattnet returneras till värmekällan. Det är alltså meningen att hela elementet inte är lika varmt överallt. Ju kallare utomhustemperatur desto varmare överdel på elementet för att kunna skapa rätt temperatur i rummet. Ett vattenburet element är inte brandfarligt.

Spara energi när det går
Klok användning av vår totala energiförbrukning minskar också på våra gemensamma utsläpp av koldioxid. Stäng därför av elementen när du vädrar, så att termostaten inte början jobba för högtryck i onödan. Här finns mycket energi att spara, som i sin tur gynnar vår gemensamma miljö och kostnad. Kostnaden för att värma upp lägenheten är en stor del av avgiften.

 

Så får du bra temperatur i din lägenhet

Möblera rätt: Ställ möbler en bit ifrån elementen och se till att gardinerna varken hänger ner över elementen eller elementens reglage. Varmluften från elementen måste kunna cirkulera och spridas ut i rummet. Annars kan elementen stänga av sig, och det blir kallt i rummet. Om en gardin täcker reglaget uppfattar termostaten som om det är varmare hos dig än vad det är. Även då kan elementet stänga av sig.

Vädra korta stunder: Vädra snabbt och effektivt när det är kallt ute – max fem minuter.

Använd fläkten enbart när du lagar mat: Om fläkten eller spiskåpan står på i onödan dras värmen ur lägenheten och ersätts med kall luft. Rengör fläktens filter med varmt vatten och fettlösande diskmedel.

Håll ventiler öppna: Lägenheter har tilluftsventiler vid fönstret bakom elementen. Tilluftsventilerna släpper in frisk luft. Täpp inte till dem. Kolla att de är rätt monterade och rena. Den friska luften som strömmar in sprider värmen i lägenheten och ger ett bra inomhusklimat.