Gårdarna

Balder har två gårdar med lekplatser:
Odengården, mellan hus 1 (Odenvägen 9–15) och hus 2 (Odenvägen 1–7).
Tyrgården, mellan hus 3 (Odenvägen 2–8) och hus 4 (Odenvägen 10–16).
Tyrgården, från Odenvägen

Ordningsegler för Tyrgården och Odengården

  • Ingen fordonsparkering tillåts på gårdarna.
  • Ingen rastning av hundar.
  • Hundar måste vara kopplade (gäller även utanför gårdarna).
  • Inget bollsparkande med annan boll än "softboll".
  • Använd gärna den gemensamma grillen, men kom ihåg att städa efter dig.
  • Använd de uppsatta askkopparna.
  • Sammanfattningsvis, sunt förnuft helt enkelt. 

Lekplatserna

För att våra lekplatser ska vara säkra att leka på, finns direktiv, regler och rutiner som vi ser till att följa. Här är kortfattad information om det.

Plan och Bygglagen (PBL) 2010:900 8 Kap 15§ Kortfattat att lekplatser och fasta anordningar på lekplatser ska underhållas så att risken för olycksfall begränsas.

Boverkets byggregler (BBR) 8:93 Råd, som lyder under PBL står det: Exempel på hur fasta lekredskap kan utformas finns i SS-EN 1176-1 och SS-EN 1176-7. Exempel på stötdämpande underlag och provningsmetoder finns i SS-EN 1177. (Om man följer detta anses kraven uppfyllda för säkerhet).

SS-EN 1176/1177 är en Europastandard som Sverige antagit. Det övergripande syftet med standardiseringen av lekredskap är att minimera riskerna att barn ska förolyckas eller få bestående skador vid lek. I standardens förord påtalas att: Vikten av styrda driftsförhållanden och planerat underhåll av lekredskap/lekplatser inte nog poängteras. Standardsamlingen finns att köpa på SIS förlag (Lekredskap 2009, ISBN 978-91-7162-741-4 Standardsamling 2 utgåva 5).

Balder genomför en årlig återkommande lekplatsbesiktning, för att säkerställa att lekplatsernas säkerhet bibehålls och för att förebygga och minimera olycksrisker. Balders styrelse har det yttersta ansvaret för att detta följs.