INFORMATION AVSEENDE ODLINGAR INOM FÖRENINGEN

28 november 2022 2022-11-21  

Denna information delas ut till samtliga boende i föreningen, oavsett om man har en uteplats eller ej.

 

I slutet på förra veckan gick ett brev ut till samtliga boende på bottenplan. Brevets innehåll handlade om att odlingar som uppförts utanför den anvisade yta som vissa lägenheter på bottenplan har nyttjanderätt på skulle tas bort.

 

Styrelsen vill be om ursäkt om det är någon som har tagit illa vid sig av det brevet, det var inte syftet. Ni som har fått detta brev kan bortse ifrån brevet och den tidsgräns för borttagande av planteringar som nämns i brevet. Uppmaningen i det brevet var baserat på de regler som idag finns avseende uteplatser.

 

Med anledning av de många synpunkter styrelsen har fått in de senaste veckorna tycker styrelsen att det är bra om vi gemensamt kan sätta riktlinjer för hur vi idag vill att uteplatserna ska vara utformade. Styrelsen har även fått in en begäran om extrastämma avseende just detta och en kallelse till extrastämma kommer att gå ut inom kort. Inga åtgärder avseende uteplatserna kommer att ske innan dess.

 

Nuvarande regler för uteplatser

All mark inom föreningen ägs av alla föreningens medlemmar tillsammans och ska kunna nyttjas av alla medlemmar i föreningen. Den mark som ligger i anslutning till en lägenhet med balkongdörr kan få nyttjas enskilt av den lägenheten ifall innehavaren till lägenheten tecknar ett nyttjanderättsavtal för att få nyttja marken. Då gäller att man får nyttja 3x4 meter för att bygga en altan. All mark utanför det omfattas inte av nyttjanderätten och nyttjande av den kräver därför styrelsens tillstånd.

 

Dessa nyttjanderättsavtal samt regler kring uteplatser finns på föreningens hemsida https://www.hsb.se/stockholm/brf/bergetivasterhaninge/om-hsb-brf-berget/uteplatser/

 

Den gemensamma mark som finns inom föreningen sköts av föreningen genom en markentreprenör. Om boende planterar egna växter utanför nyttjanderättsområdet medför det i vissa fall svårigheter för markentreprenören att utföra sitt uppdrag som exempelvis gräsklippning. Det är även svårt att avgöra vem som ska ta hand om den växtlighet som planterats på föreningens mark.

 

Vänliga hälsningar

Styrelsen

 

Kent, Kerstin, Peter, Ann-Christine, Karoline