Laddplats

Föreningen har idag 13 stycken laddplatser i garaget (p-plats nr. 11-23).
Laddport

 

FRÅGOR OCH SVAR

När får man ställa sig i p-plats- och/eller laddplats kön?

Till kön för vanlig p-plats kan man ställa sig när man vill. Till kön för laddplats kan man bara ställa sig när man innehar eller har beställt en laddbar bil (elbil och laddhybrid).

Vem administrerar laddplatskön – Hur ställer man sig i kön?

Laddplatskön liksom den vanliga p-plats kön, administreras av HSB. För att ställa dig i laddplatskön kontakta HSB Servicecenter, 010-442 11 00 eller e-post service.stockholm@hsb.se

Kommer ägare eller blivande ägare till en laddbar bil att få förtur till p-plats?

Elbilsägare, som idag inte har någon p-plats, kommer inte ha förtur till p-plats, utan gällande kösystem kommer fortfarande att gälla.

Elbilsägare, som idag har en normalbred plats, kommer att erbjudas laddplats omgående, om ledig laddplats finns, varvid byte då sker till dennes normalbreda p-plats. Finns ingen ledig laddplats måste man ställa sig i kö för laddplats.

Vad är en normalbred p-plats?

En normalbred p-plats är föreningens samtliga garageplatser exklusive platserna 4, 5, 6 och 27. Det innebär att även handikappslats, i detta sammanhang, räknas som normalbred p-plats.

Ska den elbilsägare som inte har normalbred p-plats idag, först ställa sig på nytt i kö för att byta till normalbred plats, för att därefter kunna byta till laddplats?

Den som har p-plats 4, 5, 6 alternativt 27, dvs. ej normalbreda platser, och har elbil alternativt har beställt elbil får förtur till ledig normalbred plats och lämnar då sin befintliga plats till den som står först i kön. Därefter sker bytet till laddplats.

När får man byta från normalbred p-plats till laddplats?

Först ska kökraven vara uppfyllda dvs. man ska stå överst på kölistan till laddplats. Därutöver ska den som vill byta p-plats ha en labbar bil alternativt ha beställt en laddbar bil. Till sist ska ”flyttadministrationen” vara klar (se nedan).

Hur går tilldelning av laddplatser till initialt?

Styrelsen kommer att tillsammans med föreningens internrevisor lotta flyttordningen, och samtliga lediga laddplatser kommer då att turordnas.

Innan byte av p-plats sker enligt ”lottningsmetoden” kommer förfrågan till innehavare av platserna 11-23 skickas ut avseende eventuellt frivilligt byte.

När börjar man betala den utökade avgiften för laddplats?

Den utökade avgiften/kostnaden (se nedan) för laddplats ska betalas från den dag bytet ägt rum vare sig en ny bil har levererats eller inte.

Vad är det för utökat kostnad som innehavare av laddplats ska betala?

Utöver ordinarie avgiften för p-plats, kommer innehavare av laddplats, dels att få betala en fast avgift, på f.n 250 kr/månad (för 2023) som motsvarar en andel av investeringskostnaden för laddplatser och dels en rörlig avgift baserat på den faktiska förbrukningen av el vid laddning. Den utökade avgiften betalas från den dag bytet ägt rum oavsett om en laddbar bil levererats eller ej.

Om den som har en laddbar bil avyttrar sin bil/byter till en bil som inte är laddbar, måste då laddplatsen lämnas?

Ja, så snart någon med labbar bil och normalbred p-plats gör anspråk på platsen ska den lämnas. Byte av p-platser ska då ske.

Vad för slags anslutningskabel måste man ha för att kunna använda föreningens laddplats?

P-plats 11-16 har laddboxar utan kabel. Varje användare har sin egen kabel. Boxarna är av Typ 2-uttag. Denna kabel kallas Mode 3-kabel. Kabeln har en typ 2-kontakt i ena änden som passar boxen och en typ 2 eller typ 1 kontakt i den änden som ska kopplas in i bilen. P-plats 17-23 har laddboxar med fast ansluten kabel.

Hur går det rent praktiskt till när boende får en laddplats – flyttadministration?

Administrationen ser ut enligt följande:

  1. Den boende som står i kö för laddplats, får från HSB erbjudande om laddplats
  2. Kontroll görs av HSB att elbil finns alternativt att beställning/köp gjorts.
  3. Ska byte av p-plats från normalbred plats till laddplats ske, informerar HSB ”den andra garageplatsinnehavaren” om att byte ska ske
  4. HSB hanterar avtalsteckning samt informerar berörda parter om att allt är klart och att byte kan ske.
  5. Bytet ska ske omedelbart så snart de berörda parterna informerats om att allt är klart.
  6. HSB administrerar så att berört företag börjar mäta strömförbrukning
  7. HSB administrera debiteringen av kostnaden för laddplatsen

 

Har du några ytterligare frågor hör av dig till styrelsen via mejl brandatvatten@gmail.com