Tanto – lite historik

Här hittar du lite information och några länkar med en historik om Tanto och sockerbruket, som en gång låg, bl.a. i hörnet Tantogatan/Jägargatan.

Tantos historia Tanto är uppkallat efter Hans Tanto som ägde marken här på 1600-talet. En av stadens vintertullar låg här (vid Åkermyran) på den tiden, och livet där skildras t ex av Bellman i Fredmans epistel nr 53 (Angående Slagsmålet nedanför Danto-Bommen hos T. En höstnatt).

Från mitten av 1700-talet fanns här ett sockerbruk som dock snart övergick till kronobränneri. Men på 1850-talet återupptogs sockertillverkningen i en ny stor fabrik som stod kvar i över 100 år.  

Årsta Holmar Ett stycke vildmark mitt i Stockholm. Kan nås med båt eller över vinterisen. Rik flora och fauna. Gården från 1700-talet kommer att rustas upp (köpt av företaget Taktil AB). Den har eljest stått tom sedan 1957 då Emil och Ida Johanssons 40-åriga arrende och grönsaksodlingar upphörde.

Tantolunden 1885 började man anlägga promenadparken, enligt Lindhagens stadsplan tänkt som en grön lunga för Söders arbetare. Gamla friluftsteatern är nedlagd men Byalaget Tantofolket har byggt en ny musikpaviljong.

Ekermanska gården Högalids hembygdsförening nyttjar nu resterna av gården, som nu är hårt kringskuren men som på 1700-talet hade stora ägor med odlingar av frukt, bär och inte minst tobak.

Årstabron Cyrillus Johanssons mästerverk med inspiration från romerska akvedukter passerades av premiärtåget 1929. Av den planerade biltrafiken på en tänkt övervåning blev dock inget. Bron är statligt byggnadsminne.

Molitors malmgård, Lilla Tanto Gården under Årstabrons landfäste, apotekare Molitors 1700-talshus står kvar, trots tågens framfart. I modern tid har huset varit hem för bl a Katarina Taikon och konstnärerna Björn Hinders och hans son Ulf.

Läs gärna mer här: Södermalm i tid och rum. Stockholm (sodermalm.one)

Gå gärna in på www.stockholmskallan.se, där hittar du många fina bilder från gamla Tanto och Stockholm i övrigt.