Styrelsens svar på Insändaren VIB nr:10 November 2020_Lång version

19 november 2020

Många boende har under sommaren uttryckt sin glädje över de olika bänkar och andra ställen vi har i Bränneriet. Grannföreningarna och tillresta Stockholmsbor uppskattar våra planteringar och rastar gärna på vårt område. Föreningen har höga kostnader för gården och trädgårdsskötseln; jämfört med andra föreningar i Stockholm ligger vi högt. Tomträttsytan för varje boende/lägenhet är relativt stor.

En förening med 348 lägenheter, 15 lokaler, med omsättning på drygt 30 miljoner kronor behöver ha en stabil administration. Styrelsens beslut och HSB:s betalningsrutiner ska följas. Ekonomin är ansträngd. Det finns flera omedelbara behov av kostsamma åtgärder för att ha stabil drift i våra fastigheter (se webbsidan). Det prioriteras ekonomiskt och administrativt. Kräver tid av styrelsen och de medlemmar som aktivt stödjer styrelsens arbete. Många boende uppskattar det. Det behövs en viss ”byråkrati” för en stor förening. Att alla ska få likvärdiga möjligheter och kunna utveckla sina idéer är viktigt och i de flesta fall kan det göras utan att föreningen och styrelsen behöver bli inblandad. Ändringar kan givetvis föreslås, genomföras och tillämpas.

Ett par altaner med högt begärda utbetalningar under 2017-2020 önskar anslag utanför beslutade riktlinjer. Fem altaner har inte begärt pengar alls. Ytterligare fem har blygsamma belopp. Meningarna och förväntningarna bland föreningens medlemmar är olika. Det bör tillvaratas så att varje port/plats kan utvecklas med boendes initiativ och resurser. Ett högre och för varje port unikt engagemang blir lättare för alla.

Styrelsen kommer att ifrågasätta att behålla blompengarna inför 2021 års budget. Bokföring och administration fungerar dåligt. Flera säger att det är för mycket pengar till blommor. Varje krona behövs för att minska risken för akutåtgärder. Likvärdig behandling innebär också att alla altaner/boende ska behandlas lika; dvs att alla får sin rimliga del av tillgängliga medel eller möjlighet tillgängliga medel.

/Styrelsen