Värmen i lägenheterna

Alla upplever värmen i lägenheterna olika. En del fryser, en del tycker det är för varmt. Är elementen kalla, ja då kan man frysa även om det är +21°C i lägenheten. Lite psykologiskt, nja kanske? Spelar det någon roll egentligen om elementen i lägenheten är kalla om man har rätt temperatur inne? Svar nej, det är ett tecken på att elementens termostater fungerar. Det väsentliga är att rumstemperaturen är den rätta.    De vanligaste frågorna om värmen ska vi nu försöka besvara i den följande texten.

Vilken temperatur skall man ha i lägenheten?

I samråd med eGain, ett företag specialiserat på klimatanpassad värmestyrning i fastigheter, har bestämts att temperaturen i våra lägenheter ska ligga på +20,5 – 21,5°C.

Om man upplever att det är kallt i lägenheten?

Då är det önskvärt att man själv mäter temperaturen i lägenheten innan felanmälan görs. För att mäta en korrekt temperatur i ett rum ska man placera termometern mot en innervägg. Termometern ska vara rättvisande. Om den mätta temperaturen är lägre än riktvärdet kan felanmälan göras till HSB.

När sätter Fortum igång värmen i husen?

Många tror att det fungerar som förr, att vid ett visst datum sätts värmen på. Men idag sker detta med automatik oberoende av datum. När det blir kallt ute går värmen på automatiskt. Ju kallare det är ute desto varmare vatten skickas ut till elementen.

Varför är elementen kalla ibland?

På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är över +21,5°C i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter ett tag så svalnar elementet till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt. När sedan temperaturen i rummet sjunker under +21,5°C, så öppnar termostaten igen och elementet blir varmt. På så sätt håller man en jämn temperatur inne.

Viktigt att tänka på är att möblera rätt. Det vill säga att man inte ställer soffor, hyllor m.m. tätt intill elementet så att värmen hindras från att spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar dess funktion så att den stänger av för tidigt.

Jag har en termometer på fönsterbänken och som visar +16 °C innetemperatur. Vad är fel?

Placeras termometern mot en yttervägg eller t.ex. i ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än rummet i övrigt. För att mäta korrekt temperatur i ett rum ska man placera termometern mot en innervägg.

Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer det?

Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten men eftersom lampor, TV mm stängs av så kan temperaturen sjunka något.

Behöver man lufta elementen i lägenheten?

Endast om det är nödvändigt. När man har utfört något rörarbete på värmen i fastigheten kan detta föra med sig luft till elementen i lägenheterna. Luften hamnar då oftast i elementen i lägenheterna längst upp i huset. Det som kan uppstå är ett bubblande oljud i elementen.

Mer information om värmen och felanmälan

Vill du veta mer om värmen i din lägenhet är du välkommen att kontakta bostadsrättsföreningens styrelse.

Felanmälan till HSB via webbformulär eller telefon, se HSBs hemsida.