Medlem i en bostadsrättsförening

Vad innebär det att vara medlem i en bostadsrättsförening?

Att bo i en bostadsrätt innebär att du har stora möjligheter att påverka ditt boende. När du köper en bostadsrätt så överlåter den tidigare innehavaren sin andel i föreningen till dig. Innan överlåtelsen är klar så måste du bli antagen som medlem i föreningen. Detta beslut fattas av föreningens styrelse.

Att bo och vara medlem i en bostadsrättsförening innebär att man tillsammans med övriga medlemmar i föreningen äger husen som föreningen består av. Vi är inga hyresgäster hos HSB eller hos någon annan. Alla kostnader och utgifter som föreningen har för hus, gårdar och parkeringar fördelas ut på varje enskild bostadsrätt genom en avgift som fastställs av styrelsen. Det finns med andra ord aldrig någon annan som betalar, utan alla kostnader betalas gemensamt av oss medlemmar.

Varje månad betalar du din avgift till föreningen (motsvarande hyra i hyresrätt). Avgiften ska täcka föreningens kostnader för yttre underhåll, drift, räntor och amorteringar med mera. 

Bostadsrättsföreningen har gemensamt avtal vad gäller elen. Din egen elförbrukning debiteras på avgiftsavin. 

Var och en behöver skaffa egen hemförsäkring. Tänk på att även teckna en tilläggsförsäkring, s.k. bostadsrättstillägg. 

Medlemskapet innebär att du gemensamt, med föreningens övriga medlemmar, delar ansvar för trappuppgångar, tvättstugor, gemensamma utrymmen, yttre gårdsmiljö och parkeringar förutom att du ansvarar för underhåll av din egen lägenhet.

Därför är det viktigt att vi är aktsamma om våra gemensamma tillgångar som t ex tvättmaskiner, portar, buskar, träd, gungor, sandlådor osv.

Ju mindre dessa saker behöver repareras eller bytas ut, desto lägre kostnader för föreningen. Tänk också på att spara på varmvatten. Hög förbrukning orsakar högre kostnader för alla medlemmar, även för dig.

Naturligtvis ska vi också medverka till att varken vi eller våra vänner som besöker oss skräpar ned eller gör åverkan i våra hus eller ute på våra gårdar. Betrakta husen och gårdarna som dina egna för det är faktiskt precis vad de är.

Du har möjlighet att påverka föreningens skötsel och därmed trivsel och det ekonomiska resultatet.

Årsstämman är högsta beslutande organ för föreningen. Då samlas medlemmarna och väljer styrelse, diskuterar verksamheten, ställer frågor och får information om föreningens verksamhet. Styrelsen ansvarar för det löpande arbetet i föreningen. Du kan skriva en motion och rösta på den årliga föreningsstämman. En förutsättning för att demokratin i föreningen skall fungera bra är att så många som möjligt deltar på årsstämman.

Det går också bra att skriva ett brev om du har frågor eller tips och lägga i föreningens brevlåda. Brevet tas upp på nästkommande styrelsemöte. Styrelsen brukar ha möte varje månad utom under juli. Du kan också skicka brev via e-post.