Uteplatser - Nyttjanderättsavtal

Bebyggelsen uppe på Jarlaberg har funnits i drygt 30 år. Bostadsområdet Jarlaberg består av mark och grönområden som ägs och förvaltas av bostadsrättsföreningar, "egna hem", samfälligheten och kommunen.

I vår förening har det precis som i andra föreningar i Jarlaberg över tid kommit att utecklas en praxis att boende i bottenplan och radhus tagit föreningens mark i anspråk för egen uteplats. Nackdelen med detta är att man använder mark "som sin egen" trots att det egentligen är mark som tillhör alla föreningsmedlemmar.

Styrelsen har i samråd med jurister på HSB funderat på hur vi kan trygga de boendes möjlighet till en uteplats samtidigt som föreningens intessen tas tillvara. Detta arbete har lett fram till att ett avtal (nyttjanderättsavtal) mellan bostadsinnehavaren och föreningen är ett tryggt och juridiskt riktigt sätt att säkerställa dessa intressen.
I detta nyttjanderättsavtal klargörs bland annat storleken på uteplatsen, dess utformning och underhållsansvaret. Avtalet innehåller även byggnadstekniska riktlinjer vid nybyggnation.

Nyttjanderättsavtalet är i första hand tänkt att reglera den uteplats som vi normalt refererar till som baksidan men gäller även i tillämpliga delar framsidan, alltså den markyta som finns i direkt anslutning till ytterdörren.
Hur boende har löst att utforma sin framsida skiljer sig kraftigt åt. Några har trätrall med staket där man placerat trädgårdsmöbler och andra har inte gjort någonting alls. Därimellan hittar vi alla varianter.
Övergripande gäller att all byggnation måste inhämta godkännande av styrelsen. Riktlinjer som styrelsen utgår från handlar om att den tilltänkta byggnationen ska harmonisera med intillliggande framsidor. Hur ser byggnationen ut i förhållande till befintlig huskropp, fasad, stuprör, grannars placering av fönster med mera. Viktigt är även att eventuella förändringar av utemiljön görs i samråd och harmoni med närmsta grannar.

Normalt har rätten att ge tillstånd till byggnation delegerats till trädgårdsansvarig i styrelsen. Skulle dock tveksamhet råda ska trädgårdsansvarig ta upp ärendet på ett styrelsemöte. Kommer styrelsen då fram till att tillstånd till byggnation inte kan ges ska detta beslut motiveras skriftligen till den boende ärendet rör. Boende äger självklart rätten att överklaga skriftligen till styrelsen.

Man kan sammanfatta syftet med nyttjanderättsavtalet så här:

  • Att bostadsinnehavaren ska känna trygghet i att den uteplats man nyttjar inte helt plötsligt kan ryckas bort på grund av ett styrelsebeslut eller en extrastämma.
  • Att bostadsrättsföreningen, som i grunden är en ekonomisk förening, och som bland annat har som sin uppgift att förvalta och ansvara för medlemmarnas egendom har kontroll över marken och fastigheterna som ägs gemensamt.

Vid en eventuell försäljning av sin bostadsrätt kommer nyttjanderättsavtalet att ingå som en del av de dokument som behöver gås igenom av säljare och ny ägare så att ansvarsförhållandet är klart och tydligt.

 

Under bilden hittar du, bifogat i pdf, "Nyttjanderättsavtalet" som alla med förändrad uteplats ombedes underteckna.