Ombyggnad F46 och F48

20 januari 2021 Nacka Kommun äger vad som på grundritningrna är bostäder (sex bostadsrätter) i bottenplanet på Fyrspannsvägen F46 och F48 (gård 15). Länge användes lokalerna som förskola driven av Nacka Kommun och de senate åren har det varit genomgångslägenheter för till Sverige nyanlända med uppehållstillstånd.

 Under slutet av 2019 och i början av 2020 återställdes utemiljön runt F46/F48 till ”normalgrönsska” efter att tidigare ha varit anpassad till vad som var förskolans behov.

Behovet av att använda lokalerna som genomgångsboende finns inte längre och kommnen har därför beslutat att lokalerna ska återställas till det det de är i fastigheternas grundritningar: bostäder (ägda med bostadsrätt), enligt grundplanen och andelstalen för Brf Illern.

När allt är klart får vi alltså ett antal nya grannar, som blir medlemmar i föreningen sedan de köpt bostadsätterna, i F46 och F48.

För att göra omvandlingen av lokalerna behövs först ett omfattande invändigt byggnadsarbete. Brf Illern har därför träffat ett avtal med Nacka Kommun runt hur ombyggnaden ska genomföras. Föreningen har bland annat lagt sig vinn om att hänsyn tas till den lokala miljön gällande hur/när arbete görs,  hur och var byggmaterial förvaras (det är ju också en hel som först ska rivas ut som måste tas bort!), och att det som görs blir väldokumenterat.

En konsekvens av ombyggnaden är att det nuvarande cykelförrådet mellan F46 och F44 försvinner. Innan det tas bort ska dock kommunen som ersättning först bygga klart ett nytt cykelförråd ”på utsidan” av F46/48, med ingång från gatan. Detta nya cykelförråd ersätter alltså det som försvinner.

Det är ännu inte bestämt när ombyggnationen startas, men vi kan räkna med att det blir under våren. Innan arbetet inleds kommer entreprenören som Nacka Kommun utsett att detaljinformera de berörda närboende om byggarbetet. Förutom de boende i F46 och F48 blir även i viss mån uppgången F44 berörd.


Till nyhetslistan