Policy för balkong, uteplats, loftgångar och trapphus

Loftgångar och trapphus är allmänna utrymmen, som inte får belamras med egna tillhörigheter som kan förhindra utrymning eller försvåra föreningens städning. Balkonger och uteplatser är däremot enskilda utrymmen, som ska kunna nyttjas av den enskilde bostadsrättshavaren som ett avkopplande "uterum" för rekreation och samvaro.

Men vi har lagar och regler som vi är skyldiga att efterleva. Dessutom ska det som en boende önskar göra, inte inkräkta på dennes grannars säkerhet och trivsel, och inte heller begränsa grannarnas möjlighet att göra vad de önskar göra. Så för att på bästa sätt balansera mellan dessa olika intressen och främja den allmänna trivseln, har föreningen fastställt följande regler för brf Kandelabern.

Balkong och uteplats

Inglasning: Inglasning av balkong eller uteplats kräver bygglov från kommunen, och ett godkännande från styrelsen. I bygglovet krävs att inglasningen görs på ett för byggnaden enhetligt sätt, att man använder ett inglasningssystem utan synliga profiler, att inglasningen avgränsar spridningen av brandgaser och att det inte hindrar en utrymning.

Innan man får göra inglasningen, måste man också underteckna ett avtal med föreningen om det löpande underhållet. Ett sådant inglasningsavtal finns längre ned på denna sida, och kan skickas till styrelsen eller lämnas i föreningens brevlåda, Grenljusbacken 17, plan 2. Här nedan hittar du också en blankett för ansökan om bygglov.

Uppsättning av markis eller parabolantenn: För att sätta upp en markis eller parabolantenn på balkongen eller uteplatsen krävs också att man undertecknar ett avtal med föreningen om det löpande underhållet av markisen / parabolantennen innan den får sättas upp, däremot krävs inget bygglov. Ett sådant avtal finns längre ned på denna sida och kan skickas till styrelsen eller lämnas i föreningens brevlåda, Grenljusbacken 17, plan 2.

För att bibehålla en enhetlig färgsättning på fasaderna, får man bara sätta upp terrakottafärgade markiser. Det finns ett färgprov på godkänd markis nere på vicevärdsexpeditionen.

Målning: Betonggaveln på balkongens och uteplatsens insida är en del av fasaden och får därför inte målas om i någon avvikande färg. Det finns godkänd betongfärg med rätt kulör nere i vicevärdslokalen om du vill måla om den. Det är däremot tillåtet att måla balkonggolv och insidan på balkongräcket med egen färg eftersom de delarna inte är en del av fasaden, men var noga med att använda rätt slags färg till betonggolvet.

Rökning: Visa hänsyn gentemot dina grannar om du röker på balkongen eller uteplatsen. Det finns många allergiker som inte tål rök, och röken kan lätt komma in till grannen genom öppna balkongdörrar och fönster. Och det är inte meningen, att grannen inte ska kunna öppna sina fönster under varma dagar på sommaren på grund av din rökning. Försök att hitta en lösning som passar er båda. Använd askkopp och ta reda på dina fimpar. Det är förbjudet att kasta ut fimparna på marken utanför huset.

Grillning: Om du vill grilla på balkongen eller uteplatsen är det bara tillåtet om du använder en elgrill. Kol- eller gasolgrill får användas på markplan men grillen ska placeras minst 5 meter från husvägg så att den inte kan utgöra en brandfara, och röken får inte störa grannar som bor högre upp i huset.

Tillkommer för balkong

Matning av fåglar: Av hygieniska skäl ska du inte mata fåglar på balkongen. De både smutsar ner den egna balkongen, och kan därmed sprida smitta som exempelvis salmonella, dels smutsar de ner den underliggande balkongen eller uteplatsen. Och det ska grannen under inte behöva utsättas för.

Skakning av mattor och sängkläder: Undvik att skaka mattor och sängkläder utanför fönster och balkong, då det kan vara otrevligt för den som bor under dig.  

Blomlådor: Blomlådor får inte hängas utanför balkongräcket då de kan riskera att falla ner och skada någon person, de ska vara placerade på balkongens insida. Är de placerade på utsidan blir det dessutom ofta otrevligt med droppande vatten ned under balkongen, speciellt om man någon gång skulle råka vattna lite väl mycket.

Du kan läsa här vad HSB skriver om användningen av balkong Brf-Nytt: Vad får man göra på balkongen 

Tillkommer för uteplats

Rättigheter och skyldigheter: Gräsmattor utanför lägenheterna i markplan tillhör bostadsrättsföreningen, men får nyttjas av bostadsrättsinnehavaren. I gengäld ansvarar bostadsrättsinnehavaren för skötseln av ytan. Häckar ska klippas så att de inte blir för vida eller höga. Staket och vindskydd ska hållas i välvårdat skick.

Samråd med föreningen: Vill bostadsrättsinnehavaren göra en avgränsning mot entréer och trottoar / gångbanor ska det ske i samråd med föreningen. Kostnader och skötsel för avgränsningen står resp. innehavare för. Insyns-skydd / spaljéer / buskage får sättas upp, men får i höjd inte överstiga 1,6 m. Vill bostadsrättsinnehavaren bygga en större uteplats krävs ett godkännande från styrelsen. 

Föreningen kan ta marken i anspråk: Området kan tas i anspråk av föreningen om den finner behov av det.

Loftgångar och trapphus

Loftgångar och trapphus är utrymningsvägar: Enligt Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor får inte barnvagnar, cyklar och annat som kan försvåra en utrymning, förvaras i trapphus eller på loftgångar. I händelse av brand eller sjuktransporter är våra trapphus den huvudsakliga utrymningsvägen och får därför inte blockeras. På loftgången får man använda området närmast lägenheten till t ex utebord och stolar men längs med räcket måste ett 1,20 meter brett område lämnas fritt. 

Efter anmodan från styrelsen ska bostadsrättshavaren snarast och senast inom 1 vecka, ta bort saker som förvaras i allmänna utrymmen som trapphus och loftgångar vilka kan försvåra en utrymning eller annars ställa till problem. Om detta inte görs, kommer styrelsen att se till att sakerna transporteras bort. Vill bostadsrättshavaren ha tillbaka sina saker får hen ta kontakt med styrelsen inom tre månader. Därefter kommer sakerna att slängas.  

Blomkrukor, -lådor: Av utrymningsskäl får blomkrukor över huvud taget inte placeras i trapphus, utom på där befintliga fönsterbrädor. Blomkrukor och blomlådor får inte heller hängas utanför räcket på loftgången, då de kan falla ner och skada någon.

Markplan

Fönstergaller: Om man av säkerhetsskäl vill sätta upp ett galler framför sitt fönster, gäller samma regler som för markis och parabolantenn. Det krävs att man först tecknar ett avtal med föreningen innan det får sättas upp. Ett sådant avtal finns längre ned på denna sida och kan skickas till styrelsen eller lämnas i föreningens brevlåda på Grenljusbacken 17, plan 2. Fönstergaller ska vara svarta för att ge ett enhetligt intryck och bättre smälta in i omgivningen.