Brandvarnare och utrymningsvägar

Brandvarnare
Det absolut viktigaste när det handlar om brand är att du blir uppmärksammad i ett tidigt skede så att du hinner agera innan situationen blir farlig.

Utrymningsvägar
Trapphus samt gångar i källare och på vind är utrymningsvägar. Därför får inget ställas i dessa gångar eftersom passage alltid måste vara fri.

Brandvarnare 

I samband med stamrenoveringen får alla boende brandlarm monterade hos igen. Det är viktigt att inte montera ner dessa. Det är även viktigt att underhålla de så att man vet att de fungerar.

En brand växer fort. Brandvarnare larmar snabbt så att du kan släcka eller ta dig ut. Omedelbar utrymning kan vara skillnaden mellan liv och död. Brandvarnare kan ge dig den extra minut du behöver för att rädda livet, varna andra och börja släcka branden.

Placering av brandvarnare i bostäder:

  • Placera brandvarnare i eller intill sovrum så du hör om det larmar när du sover.
  • Placera brandvarnare nära köket, där det är vanligt att bränder börjar.

De flesta bränder i bostäder börjar i köket. Ha därför en brandvarnare i närmaste rum intill köket för att få så tidig varning som möjligt, om det börjar brinna i köket.

Ha även brandvarnare i eller intill sovrum för att kunna höra larmsignalen på natten när du sover. Om sovrummen ligger i skilda delar av bostaden bör man montera flera brandvarnare så att det finns brandvarnare i anslutning till alla sovrum.

Brandvarnarna ska vara CE-märkta.

Testning av brandvarnare

Du testar brandvarnare genom att trycka på testknappen. Då testas alla funktioner i brandvarnaren, inklusive att batteriet fungerar. Du får en signal som kvitto på att den fungerar. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. Hjälper inte det kan du behöva byta ut hela brandvarnaren.

Testa brandvarnare:

  • en gång i månaden
  • när du satt upp en ny
  • när du bytt batteri
  • när du varit bortrest en längre tid
  • när du gjort rent den

Varför så ofta?

  • Batterier kan tappa sin laddning om de inte aktiveras på länge. När man trycker på knappen aktiverar man batteriet. Risken finns annars att batteriet laddar ur helt utan att brandvarnaren ger ifrån sig någon varningssignal. Att batteriet laddat ur kan även vara en orsak till att brandvarnaren avger ett oönskat larm.
  • Brandvarnarens detekteringsfunktion behöver testas eftersom det inte avges någon automatisk varningssignal om det uppstår något tekniskt fel i brandvarnaren. Varningssignalen för svagt batteri gäller just bara batteriets funktion.

Alla brandvarnare har ett bäst före-datum?

Brandvarnare åldras, och alla brandvarnare har en datumstämpel. Du behöver byta ut brandvarnaren ungefär vart tionde år, gärna tidigare. Brandvarnaren tappar då sin förmåga att detektera rök och det spelar ingen roll att du har ett nytt batteri.

Batteribyte i brandvarnare

När det är dags att byta batteri avger brandvarnaren en kort signal ungefär en gång per minut. Den börjar varna när nivån i batteriet sjunker. Då är det cirka 30 dagar kvar tills batteriet är helt slut. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. Hjälper inte det kan du behöva byta ut hela brandvarnaren.

Om du skulle ha brandvarnare med inbyggt batteri kan du inte byta batteriet utan behöver byta hela brandvarnaren.

Kom ihåg:

  • Ha gärna ett extra batteri hemma så du kan byta när batterivarningen kommer.
  • Passa på att göra rent brandvarnaren när du ändå plockat ned den för att byta batteri.
  • Kom ihåg att testa brandvarnaren igen när du bytt batteri och satt upp den igen.

Rengöring av brandvarnare

Gör rent brandvarnare en gång per år. Passa även på att göra ren brandvarnare när du byter batteri. Damm och partiklar kan försämra funktionen i brandvarnaren och göra att brandvarnare larmar utan anledning. Du gör rent genom att dammsuga och torka av brandvarnaren från utsidan.

Om brandvarnare larmar utan att det finns någon orsak (det vill säga utan att det finns stekos, rök eller brand) kan den vara smutsig och behöver då göras ren.

Utrymningsvägar

Trapphus samt gångar i källare och på vind är utrymningsvägar. Därför får inget ställas i dessa gångar eftersom passage alltid måste vara fri.

Om du ställer skräp i gångarna underlättar du anlagda bränder, som är vanligare än man tror.