Ventilation av lägenheter

Våra lägenheter är utrustade med det man I dagligt tal kallar “mekanisk frånluft”. Det vill säga på taket ovanför varje trapphus sitter en fläkt som suger ut luften från våra lägenheter. Den luft som sugs ut måste komma in i lägenheten på något sätt, och det gör den naturligtvis också.

När husen var nybyggda kom luften in genom otätheter runt fönster och dörrar. I dag är dessa springor tätade (energisparande) och istället har vi monterat särskilda luftintag (springventiler) i överkant på fönsterkarmarna genom vilka luften skall komma in (se bild på S-ventil).

Den luft som kommer in där ska sugas ut i kök och våtrum, det vill säga sådana utrymmen där luften bedöms vara mest förorenad. Uteluften kommer alltså in genom S-ventilerna och sugs ut i kök och dusch/badrum genom F-ventilerna.
Hur kan vi då styra luften mellan olika rum? Jo genom att ha S-ventilerna mer eller mindre öppna. Det går att ställa om ventilen till ett minimiläge (röd knapp) och på så sätt få in mer eller mindre luft, men det går inte att stänga ventilen helt. Det rekommenderas att ta in mer luft i rum som används mycket, t.ex. sovrum och vardagsrum.

Håll gärna dörren till bad- och duschrum lite på glänt efter det att ni har duschat. Rummet torkar upp fortare då.

Ventil i bad- och duschrum

F-ventilerna i bad- och duschrum samt kök (se bild på F-ventil) ska däremot inte röras. De är inställda för att ge den nödvändiga luftomsättningen av lägenheten för att få god luftkomfort men också för att hålla radonnivåerna på en låg nivå.

  • S-Ventil
    S-Ventil
  • F-ventil
    F-ventil
  • F-ventil.jpg
    F-ventil.jpg