Om husets Ventilation.

I vårt hus, i likhet med övriga sekelskifteshus, skedde den ursprungliga uppvärmningen via kakelugnar i varje bostadsrum. Vid eldning krävdes därför enorma mängder tilluft/syre som kom via s.k. klaffventiler i ytterväggarna. Någon egentlig ventilation i övrigt fanns inte, utom i badrummen, vilka oftast var försedda med ett separat till-och frånluftssystem. 

Ca 1925 installerades centralvärme och de flesta kakelugnar revs och de tidigare kakelugnspiporna kom i fortsättningen att nyttjas enbart till ventilation. Ca 1957 putsades fasaden om och klaffventilerna murades igen. Tilluften kom då via otätheter i fönster och från trapphusen. 

Övergången till mekanisk ventilation påbörjades vid stambytet 1990, då samtliga våtenheter försågs med plåtrör upp till yttertak där fläktar sög ut ”förbrukad” luft. Tilluft skedde fortfarande via otätheter och först senare på 90-talet tillkom s.k. rosettventiler för tilluft i vägglivet mot gården. Från köken gällde fortfarande självdrag, som enskilda medlemmar ofta kompletterade med egna, trycksatta fläktar. Följden blev kraftiga obalanser i inomhusklimatet, där klagomål framfördes över ovälkommen matlukt. Systemet var heller inte i överenstämmelse med gällande regelverk, som föreskriver att även köken, i likhet med badrum och toalettutrymmen, måste ha mekanisk frånluft. 

För att tillgodose jämn tillförsel av uteluft, lät vi i samband med fönsterrenoveringen för något år sen förse ytterbågarna mot gatan med spaltventiler. Härigenom kunde vi uppnå Boverkets krav på ”erforderlig ventilation och god inomhusmiljö”.Återigen, tanken är alltså att luften ska söka sig från bostadsrummen vidare till kök och badrum för att sen med hjälp av fläktar på taket försvinna ut i rymden! 

Många medlemmar har låtit täta sina kakelugnar och självklart vill man då och då elda i dessa. Tyvärr kan det uppstå problem då man tänder en brasa, eftersom mycket luft går åt till att få bra drag i skorstenen och ”mota undan” kallpelaren som ofta trycker tillbaka elden. Ett tips är att du vid tändning öppnar ett fönster långt ifrån ugnen eller sätter en tidning i brevinkastet och på så vis får in luft ifrån trapphuset.

Varje eldstad har sin egen pipa som mynnar i någon av våra totalt 16 skorstenar på taket. Öppningen i skorstenen är ungefär en kvadratdecimeter och avståndet mellan öppningarna är ca en decimeter. Det betyder att om två pipor ligger intill varandra och det kommer upp rök i en av dessa, så kan det under ogynnsamma förhållanden söka sig rök ned i den andra pipan. En teori är att den som ”drabbas” inte har sina tilluftsventiler mot gård och gata fullt öppna och, om det finns en kakelugn, att spjället inte är stängt. Möjligen kan även vädret med stark blåst påverka rökens gång.

Vi bor i ett gammalt hus som byggdes för andra förutsättningar när det gäller uppvärmning och ventilation, och med dagens ventilationssystem har vi anpassat huset så att det följer Boverkets krav när det gäller OVK (obligatorisk ventilationskontroll)! 

Så; Se till att ha alla tilluftsventiler fullt öppna och stäng kakelugnsspjället om du inte eldar.