Höstlig information

10 oktober 2022 Kommande samlingsdag, renoveringar, nya lagar, mm.

Hej, Här kommer oktobers nyhetsbrev.

Extra årsstämma

Vid vår ordinarie stämma i maj hade vi inte tillräcklig många kandidater till alla poster som måste tillsättas, det resulterade i att styrelsen saknar 1 person, Valberedning 2 och Revisorer 1.

Det idealiska för ett effektivt styrelse arbete är att samtliga platser (7) är tillsatta men arbete är full möjligt med de 6 medlemmarna som idag finns i styrelsen, däremot riskerar vi att ha stora problem vid nästa årsstämma om vi inte har en fungerande och fulltalig Valberedning.

Valberedningen som består av två medlemmar har som uppgift att föreslå styrelseledamöter och andra funktionärer inför valet på stämman. I deras uppdrag ingår att kontakta medlemmar och sondera intressen att delta i styrelsearbetet för att sedan föreslå eventuella kandidater.

Utan en fungerande Valberedning är risken stor att vi vid nästa årsstämma inte har några kandidater för att ersätta de avgående medlemmarna och eventuellt inte heller en styrelse.

Därför uppmanar vi alla våra medlemmar att anmäla sin intresse så att vi kan planera och kalla till en Extra årsstämma för att välja in Valberedningen.

 Respekt för våra gemensamma lokaler

Vi alla har ansvar för att de gemensamma utrymmen sköts så bra som möjligt. Tyvärr har vi noterat att inte alla medlemmar sköter och respekterar dessa utrymmen och verkar tro att andra ska städa efter dem eller ta hand om deras sopor och gamla utrustningar när de inte längre vill ha dem. 

Skärmar, gamla dörrar, trasiga glas, verktyg, tomma kartonger, mm lämnas i matavfallsrummet, tvättstugan, korridorer, källargångar, entrén med den fara det innebär för alla som går där.

Oftast innebär det att vi är tvungna att beställa in extra städ eller bortforsling, en extra kostnad som alla medlemmar är tvungna att betala med. Det är något att tänka på med tanke på den nuvarande situation där extra kostnader försvagar vår ekonomi och kan leda till höjda avgifter.

Så ta gärna hand om våra ytor!

 Ny hantering av matavfall 

Styrelsen undersöker ett alternativ för matavfallshantering för att undvika det problemet vi har haft 2 år i rad med dålig lukt och flugor i matavfallsrummet. De kommande veckorna kommer styrelsen att ta ställning till förslagen som arbetsgruppen som jobbar med frågan kommer att presentera så att vi kan välja ett och inkludera investeringen i budgeten för 2023 som kommer att tas fram i november.

Målet är att ha ett fungerande ny hantering av matavfall till våren 2023.

 Laddstolpar

En annan fråga som har växt de senaste åren är möjligheten att ladda elbilar på våra parkeringar. Styrelsen har börjat undersöka vilka möjligheter finns och tagit in några offerter för att analysera vad innebär att bygga laddstolpar. Beslutet kommer att tas senare utifrån kostnader, behovet, efterfrågan och inte minst den bidrag som täcker en del av investeringen. 

Vår mål är att ha ett förslag att ta ställning inför budget arbete i november. 

 Arbete med dörrautomatik

När vi bytte dörrar för 2 år sedan gjordes en förändring som med de nya lagar som finns idag kräver att vi förser dem med automatisk öppningsmöjlighet för att säkerställa att tillgänglighetskrav uppfylls. 

I samråd med vår förvaltare har vi fått bygglovet godkänt och nu ska dörrarna kompletteras med automatisk dörröppning. Beställningen gjordes i augusti men leverans problem på grund av den nuvarande situation har försenat arbetet. Mer information kommer så småningom när vi vet när leveransen kommer att ske.

 Renoveringar 

I juni godkände Riksdagen den nya skärpta bostadsrättslagen, större delen av lagen träder i kraft vid årsskiftet.

En av de förändringarna är skärpta krav på lägenhetsinnehavare att redovisa och förklara vilka förändringar som kommer att göras i lägenheten vid en renovering och vad för konsekvenser dessa ändringar kan ha för resten av byggnaden. All denna information måste lämnas till styrelsen innan renoveringen sker och ett godkännande måste finnas innan något arbete kan påbörjas.

Förutom det, är det också viktig att vid en godkänn renovering kunna planera eventuella vattenavstängningar och liknande i god tid.

Höststäddag

Den 30 oktober kommer vi att ha vår nästa höstträff mellan 13-15 och på dagordningen finns att packa ihop utemöblerna inför vintern, tips om hur vi minskar vår elkonsumtion både i lägenheten och i våra gemensamma lokaler samt information om det kommande budgetarbete för 2023 som styrelsen ska ha i november.

NI alla är välkomna att delta!